Sebab Anda Mengantuk Selepas Makan Tengahari Langkau ke kandungan utama

Featured

12 Manfaat Bawang Merah

Anda pernah makan bawang merah mentah? Goreng telur mata tabur bawang merah dimayang halus, buat salad, potong bawang merah nipis-nipis letak dalam salad, memang sedap rasa bawang merah mentah. Tambahkannya pada hidangan yang berbeza dalam resipi anda, impaknya berbeza.  Bawang merah mempunyai banyak manfaat kesihatan dan terdapat kajian luar biasa yang dilakukan mengenai kuasa sayur ini untuk manfaat kesihatan . Terdapat begitu banyak faedah luar biasa bawang merah dan hari ini saya sangat teruja untuk berkongsi dengan anda semua hanya 12 manfaat hebat yang terdapat dalam bawang merah ini: 1. Tinggi Quercetin Bawang merah diketahui tinggi dalam satu antioksidan tertentu yang dipanggil quercetin yang membantu melindungi kesihatan kita dalam beberapa cara. Satu kajian telah menunjukkan bahawa quercetin bukan sahaja meningkatkan sistem imun tetapi juga melawan keradangan dan mengurangkan inflamasi. 2. Bantuan Pencernaan Yang Sangat Baik Bawang merah mengandungi fructooligosaccharides...

Sebab Anda Mengantuk Selepas Makan Tengahari



Jika anda berasa letih selepas makan, jangan risau: Mengantuk selepas makan adalah perkara biasa, naming adakalanya menjengkelkan jika kita berada ditempat kerja. Berikut adalah beberapa cara untuk berasa lebih berjaga-jaga selepas makan.

Pernahkah anda merasakan keperluan untuk tidur sebentar sebaik sahaja anda selesai makan? Kita semua kebanyakannya mengalami keadaan tersebut, berada mahukan bantal setelah perut kenyang menyantap menu nasi Kansas daun pisang. Namun kadangkala, makan spaghetti pun boleh membuatkan seseorang mahu baring sebentar untuk tidur bagi menghilangkan rasa mengantuk selepas makan. Betulkan? 

Walaupun pelik keinginan tidur siang selepas makan, ternyata mengantuk selepas makan tengah hari adalah perkara biasa, dengan alasan saintifik di sebaliknya. Tetapi jika kelesuan membuat anda cemas atau malu, atau menghalang produktiviti anda, terdapat langkah yang boleh anda ambil untuk mengurangkan keadaan tersebut dengan mengubah atau mengurangkan hidangan makan tengah hari dan memperbaiki perasaan anda selepas makan.

Mengapa anda berasa letih selepas makan?


Istilah saintifik untuk yang mengalami keletihan selepas makan dipanggil postprandial somnolence. Mengantuk selepas makan dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk proses semulajadi tubuh kita, yang menyebabkan kita mengantuk selepas makan tengah hari.

"Selepas makan tengah hari, kami mengalami kelesuan semula jadi dalam terjaga yang sering menyebabkan orang berasa mengantuk selepas mereka makan," kata Dr. Chris Winter, pakar neurologi, penasihat Sleep.com dan pengarang "The Rested Child". "Ia mewakili persimpangan dalam mekanisme yang membantu kami berasa terjaga." Sebaik-baiknya, Winter menjelaskan, tahap tenaga kita sepatutnya meningkat sepanjang hari. Pemacu tidur anda menentukan bahawa semakin lama anda terjaga, semakin banyak anda perlu tidur, yang menurunkan tahap tenaga. Isyarat amaran, seperti cahaya matahari atau berjalan ringan, menolak keperluan anda untuk tidur dan membantu meningkatkan tahap tenaga.

Musim sejuk mengatakan bahawa perubahan insulin juga boleh menjejaskan rasa mengantuk. Selepas anda makan, gula darah anda meningkat, dan insulin dilepaskan ke dalam aliran darah, menekan neurotransmiter tertentu dan membuat anda letih. “Pancang insulin boleh mengurangkan pengeluaran orexin. Orexin adalah neurotransmitter yang hilang dalam narkolepsi, yang membuatkan orang berasa sentiasa mengantuk. Makanan dalam hidangan besar boleh menurunkan paras orexin kita, membuatkan kita berasa mengantuk buat sementara waktu.” Ini boleh berlaku dengan mana-mana hidangan, tetapi amat ketara selepas makan terlalu banyak karbohidrat, yang boleh menyebabkan lonjakan gula darah yang memberikan lonjakan tenaga sementara diikuti dengan kemalangan, yang membawa kepada rasa letih.

Makan juga membebaskan serotonin, neurotransmiter dan hormon yang membantu mengawal tidur dan selera makan, mengawal perasaan dan menghalang kesakitan. Apabila kita makan makanan yang kaya dengan tryptophan, asid amino penting yang terdapat dalam makanan padat protein seperti ayam belanda, ayam, ikan, telur, dan kacang ayam, ia merangsang pengeluaran serotonin. Oleh itu, sesetengah penyelidik percaya bahawa orang mungkin berasa lebih letih selepas makan kerana badan mereka menghasilkan lebih banyak serotonin. Terdapat juga bukti yang menunjukkan bahawa walaupun jangkaan untuk makan boleh mencetuskan badan kita untuk mengeluarkan serotonin, yang boleh memberi kesan kepada perasaan kita selepas makan.

Disarankan supaya anda berhenti makan kira-kira tiga jam sebelum anda merancang untuk tidur. Ini akan memberi tubuh anda masa yang cukup untuk mencerna makanan yang anda makan dengan betul tanpa mengganggu tidur anda, tetapi juga membenarkan masa untuk melihat sebarang gejala refluks asid atau sebarang kerengsaan berkaitan penghadaman lain. Selain itu dapat mengurangkan risiko anda mendapat perut buncit akibat amalan tidur sejurus selepas makan. 



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

12 Manfaat Bawang Merah

Anda pernah makan bawang merah mentah? Goreng telur mata tabur bawang merah dimayang halus, buat salad, potong bawang merah nipis-nipis letak dalam salad, memang sedap rasa bawang merah mentah. Tambahkannya pada hidangan yang berbeza dalam resipi anda, impaknya berbeza.  Bawang merah mempunyai banyak manfaat kesihatan dan terdapat kajian luar biasa yang dilakukan mengenai kuasa sayur ini untuk manfaat kesihatan . Terdapat begitu banyak faedah luar biasa bawang merah dan hari ini saya sangat teruja untuk berkongsi dengan anda semua hanya 12 manfaat hebat yang terdapat dalam bawang merah ini: 1. Tinggi Quercetin Bawang merah diketahui tinggi dalam satu antioksidan tertentu yang dipanggil quercetin yang membantu melindungi kesihatan kita dalam beberapa cara. Satu kajian telah menunjukkan bahawa quercetin bukan sahaja meningkatkan sistem imun tetapi juga melawan keradangan dan mengurangkan inflamasi. 2. Bantuan Pencernaan Yang Sangat Baik Bawang merah mengandungi fructooligosaccharides...

PROMOSI FEBRUARI SEMPENA TINGKATKAN IMUNISASI DIRI

Date 2.2.2020 nombor Cantik betul kan... Siapa yang buat Majlis Perkahwinan tarikh ini...memang bertuah untuk mereka.  Dikesempatan ini baru boleh update Promosi Shaklee Februari 2020Promosi bulan FEB! 🔥TINGKATKAN IMUN DAN PERLINDUGAN TUBUH DARI PENYAKIT BERJANGKIT!🔥 ✅ ZINC - Beli 1 Percuma 1 ✅ COQTROL - Beli 3 Off 10% ✅ TWIN PACK PROMOTION  ❤Vitamin C sustained released - kuatkan antibodi , tenaga dan kecantikan  ❤Garlic - Antibiotik semulajadi  ❤Performance Drink - kekalkan air dalam badan / elak hidrasi ❤Mealshake - Multivitamin untuk kanak2 bentuk minuman  ❤Vitalea - Multivitamin utk kanak2 bentuk tablet ✅ RADIANCE C & E - Percuma bila Beli Set Youth Skincare dalam nilai RM700!  .... yeay TQ SHAKLEE 👏🏻👏🏻 Promosi ni semua untuk kuatkan IMUN  Pandai shaklee nak kita educate orang ramai  Jaga kesihatan since banyak penyakit berjangkit nii.... 😷 Jom siapa nak harga PROMO + D...

Khasiat Minyak Ikan

Asid lemak mega-3 mempunyai manfaat kesihatan yang mengagumkan — termasuk melindungi kesihatan jantung anda. Asid ini didapati secara semula jadi dalam makanan seperti ikan, kerang dan beberapa minyak sayuran. Anda juga boleh mengambilnya sebagai pil tambahan. Dengan banyak suplemen omega-3 yang berbeza di pasaran, mungkin sukar untuk mengetahui yang mana satu yang terbaik — untuk kesihatan anda dan juga untuk alam sekitar. Sebagai contoh, perkara terakhir yang anda mahu ialah membeli suplemen hanya untuk mengetahui minyak telah menjadi tengik. Dan ramai pengguna bimbang tentang pilihan suplemen mereka yang menyumbang kepada penangkapan ikan berlebihan dan kebimbangan alam sekitar yang lain. Jadi sertai kami sambil kami meneroka cara memilih suplemen omega-3 terbaik. Apakah Omega-3? Asid lemak omega-3 (atau ringkasnya omega-3) ialah sejenis lemak sihat yang terdapat dalam ikan berminyak dan kerang serta dalam minyak sayuran, kacang dan biji tertentu. Terdapat 3 jenis asid lemak omega-3...