Dada ayam adalah sumber protein tanpa lemak yang sangat baik (protein tanpa banyak lemak yang menyertainya). Ini bermakna kebanyakan kalori dalam dada ayam berasal dari protein. Orang yang makan protein yang mencukupi lebih berkemungkinan mengekalkan jisim otot dan mengekalkan metabolisme yang sihat. Protein rendah lemak dalam dada ayam boleh menawarkan banyak kelebihan yang ketara, menjadikan makanan ini sebagai tambahan yang berguna kepada banyak rancangan pemakanan. Khususnya, nutrien dalam dada ayam boleh membantu dengan jisim otot, kesihatan tulang, kawalan selera makan, dan juga mood dan tidur. Antara Manfaat dada ayam dalam pemakanan seperti berikut:-



Membina dan Mengekalkan Jisim Otot

Protein membantu badan anda mengekalkan jisim otot dan juga membantu membina otot bersama-sama dengan program latihan kekuatan.5 Oleh kerana dada ayam mengandungi protein yang tinggi, ia adalah sebahagian daripada diet yang boleh membantu anda membina jisim otot. Penyelidikan menunjukkan bahawa kehilangan jisim dan kekuatan otot dikaitkan secara langsung dengan kadar kematian pada orang yang lebih tua.6 Jadi, walaupun anda tidak cuba untuk membesarkan otot anda, mencegah kehilangan otot adalah penting tanpa mengira usia.


Menguatkan Tulang

Para saintis dan doktor pernah percaya bahawa diet tinggi protein haiwan boleh mengurangkan ketumpatan tulang dan meningkatkan risiko patah tulang. Walau bagaimanapun, kajian yang lebih terkini menunjukkan bahawa protein berfungsi dengan kalsium untuk membantu melindungi tulang. Adalah penting untuk mengambil protein yang mencukupi untuk memastikan tulang kuat dan sihat.


Mengurangkan Selera Makan

Mengambil protein membantu anda berasa kenyang, yang boleh membantu mengurangkan keinginan makanan dan mencegah makan berlebihan. Satu kajian kecil tentang lelaki yang berlebihan berat badan pada diet rendah kalori, contohnya, mendapati bahawa mereka yang makan lebih banyak protein menunjukkan "meningkatkan kawalan selera makan dan rasa kenyang. Jumlah protein dalam dada ayam menjadikannya pilihan yang baik untuk anda jika anda berharap dapat meningkatkan kepuasan anda dengan hidangan.


Meningkatkan Serotonin dan Melatonin

Dada ayam mengandungi triptofan, asid amino penting yang membantu mengawal sintesis protein. Tryptophan juga menyumbang kepada keupayaan otak anda untuk mensintesis serotonin. Orang yang mempunyai serotonin yang tidak mencukupi mungkin mengalami gejala kemurungan atau menghadapi masalah dengan ingatan. Tryptophan juga memainkan peranan dalam melatonin, hormon penting untuk tidur.


Alahan

Alahan ayam jarang berlaku tetapi pastinya mungkin. Doktor mencadangkan bahawa alahan kepada ayam adalah sama biasa seperti alahan kepada daging merah (tetapi alah kepada satu jenis daging tidak bermakna anda akan alah kepada daging lain). Kadang-kadang orang yang mempunyai alahan telur mempunyai alahan sekunder terhadap ayam. Dalam alahan jenis ini, tindak balas biasanya berlaku apabila bersentuhan dengan daging mentah dan tidak mengambil daging yang dimasak.


Varieti

Anda boleh membeli dada ayam yang telah dipotong dan sedia untuk digunakan. Di banyak kedai runcit dan pasar borong, anda juga mungkin menemui dada ayam yang dibekukan dan dibungkus secara berasingan. Jika anda membeli salah satu daripada pilihan mudah ini, pastikan anda menyemak label fakta pemakanan. Jenis dada ayam ini mungkin mengandungi lebih banyak natrium.



Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah lazat, berkhasiat dan berwarna-warni, menjadikannya makanan yang ideal untuk menyihatkan keluarga kita, meningkatkan selera makan dan dapat mengawal tahap kesihatan keluarga kita. Untuk memastikan bahawa ia benar-benar bermanfaat kepada kesihatan kita, adalah penting untuk membasuh sebanyak mungkin sisa racun perosak yang mungkin bersisa di permukaan buah-buah dan sayuran yang kita beli.


Cara terbaik untuk mengelakkan racun perosak yang berbahaya, sudah tentu menanam hasil anda sendiri atau membeli hanya produk organik. Walau bagaimanapun, jika anda tidak boleh menanam makanan anda sendiri dan hasil organik terlalu mahal atau tidak tersedia, berikut ialah beberapa petua untuk memastikan hasil konvensional anda sihat sebaik mungkin.


1. Beri Rendaman Air Masin

Penyelidikan mencadangkan bahawa merendam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam larutan air masin 10 peratus selama 20 minit menyingkirkan kebanyakan sisa daripada empat racun perosak yang paling biasa.


2. Rendam dalam Cuka

Cuka adalah cara lain untuk membuang sisa-sisa buah-buahan dan sayur-sayuran. Ada yang mencadangkan bahawa larutan 4 bahagian air kepada 1 bahagian cuka selama kira-kira 20 minit sepatutnya berjaya, manakala yang lain mencadangkan cuka kekuatan penuh diperlukan untuk menghapuskan racun perosak secara menyeluruh. Cuka juga boleh membuang banyak jenis bakteria yang mungkin terdapat pada makanan juga. Berhati-hati untuk merendam buah-buahan berliang, seperti beri, dalam larutan ini, kerana ia boleh menjejaskan kulit nipis.


3. Bersihkannya Dengan Baking Soda dan Air

1 auns baking soda hingga 100 auns air adalah cara lain untuk membasuh racun perosak. Rendam hasil selama 12-15 minit dalam larutan, dan kemudian bilas dengan air.

4. Basuh Dengan Hanya Air Sejuk

Sesetengah penyelidik mendapati bahawa membilas hasil di bawah air sejuk mampu mengurangkan sisa racun perosak untuk 9 daripada 12 racun perosak yang diuji.



5. Kupas ia

Cara lain untuk mengehadkan penggunaan racun perosak kita ialah dengan membeli hasil tempatan dan bermusim, dan dengan mengupas kulit (walaupun bagi kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran, kulitnya cenderung menjadi sumber padat nutrien).


Apakah yang dikatakan penyelidikan tentang pembersih sayur-sayuran yang dibeli di kedai? Bahawa mereka tidak lebih berguna daripada berendam dalam air biasa. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah asas gaya hidup sihat. Dengan membuang sebanyak mungkin sisa racun perosak, dapat memastikan bahawa penggunaan hasil makanan seperti sayuran dan buahan akan memberikan kita manfaat kesihatan yang optimum.


Makanan yang anda makan boleh menjejaskan kesihatan anda dan risiko anda untuk penyakit tertentu. Untuk makan makanan yang lebih sihat, anda mungkin perlu mengubah beberapa tabiat harian anda. Anda juga mungkin perlu mengubah beberapa perkara dalam persekitaran anda. Persekitaran anda merangkumi segala-galanya di sekeliling anda, seperti rumah anda atau tempat anda bekerja.


Anda tidak perlu membuat perubahan besar untuk makan lebih sihat. Dan anda tidak perlu mengubah tabiat anda pada masa yang sama. Adalah lebih baik untuk menetapkan matlamat kecil dan mengubah tabiat anda sedikit demi sedikit. Dari masa ke masa, perubahan kecil boleh membuat perubahan besar dalam kesihatan anda.Maklumat ini akan membantu anda membuat perubahan yang berguna untuk pemakanan yang sihat. Mengubah tabiat pemakanan anda dan persekitaran anda boleh membantu anda makan makanan yang lebih sihat.


Pemakanan yang sihat adalah baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Ia juga boleh membantu anda mencapai berat badan yang sihat dan kekal di sana. Untuk meningkatkan tabiat pemakanan anda, sebaiknya lakukan perubahan gaya hidup kecil yang boleh anda lakukan dari semasa ke semasa.
Bagaimanakah anda boleh mengubah tabiat pemakanan anda? Untuk mengambil diet yang sihat, anda mungkin perlu membuat beberapa perubahan. Ingat bahawa anda boleh mengubah tabiat pemakanan anda sedikit demi sedikit. Perubahan kecil lebih mudah dilakukan dan boleh membawa kepada kesihatan yang lebih baik.

Berikut ialah beberapa cara untuk membuat perubahan yang sihat dalam tabiat pemakanan anda:

1. Pilih karbohidrat yang baik, bukan tanpa karbohidrat. Bijirin penuh adalah pertaruhan terbaik anda.

2. Beri perhatian kepada pakej protein. Ikan, ayam, kekacang dan kekacang adalah pilihan terbaik.

3. Pilih makanan dengan lemak sihat, hadkan makanan tinggi lemak tepu dan elakkan makanan dengan lemak trans. Minyak tumbuhan, kacang, dan ikan adalah sumber yang paling sihat.

4. Pilih diet yang kaya dengan serat, kaya dengan bijirin penuh, sayur-sayuran dan buah-buahan.

5. Makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Pilih warna dan variasi—hijau gelap, kuning, oren dan merah.

6. Kalsium adalah penting. Tetapi susu bukan satu-satunya, malah sumber terbaik.

7. Air adalah yang terbaik untuk menghilangkan dahaga anda. Tinggalkan minuman manis, dan nikmati air perahan lemon dan jus sayur.

8. Kurang makan garam adalah baik untuk kesihatan semua orang. Pilih lebih banyak makanan segar dan lebih sedikit makanan yang diproses.

9. Minuman sederhana boleh menyihatkan—tetapi bukan untuk semua orang. Anda mesti menimbang faedah dan risiko.

10. Multivitamin harian ialah polisi insurans pemakanan yang hebat. Sesetengah vitamin D tambahan boleh menambah rangsangan kesihatan tambahan.

Dalam seminggu dua ni cuaca paling extreme bila hujan ribut sebelah petang dan paginya redup, awal tebal. Kadang-kadang seperti asap dan jerebu. Pemerhatian yang dibuat majoriti anak-anak semakin tidak sihat akibat batuk, demam dan selsema berpanjangan malah melarat menjadi sakit mata. Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.
Punca - Punca Jerebu
Punca utama jerebu adalah akibat daripada :

Pembakaran Secara Terbuka
Asap Dari Kilang
Asap Dari Kenderaan
Asap dari gunung merapi 


JEREBU MENGANCAM KESIHATAN ANDA
Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan yang buruk kepada semua orang terutama golongan yang berisiko tinggi iaitu :-

  1. Kanak-kanak
  2. Orang tua
  3. Mereka yang mengalami penyakit
    • asma 
    • bronkitis 
    • radang paru-paru 
    • penyakit paru-paru yang kronik 
    • jantung 
    • alahan
  4. Perokok
  5. Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah.

Apakah Tanda dan Gejala Kesan Jerebu Kepada Kesihatan
Kesan-kesan yang akan dialami setelah terdedah secara berterusan kepada jerebu termasuklah:

• Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.
• Terasa sukar untuk bernafas atau sesak nafas.
• Mata terasa pedih dan berair.
• Hidung berair dan kerap bersin.
• Kulit badan terasa gatal-gatal.
• Terasa sakit dada.


Dapatkan rawatan dan nasihat doktor di klinik berhampiran sekiranya anda mempunyai tanda-tanda dan gejala tersebut.


CEGAHLAH PENYAKIT AKIBAT JEREBU. IKUTI NASIHAT BERIKUT:-

  • Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk, selesema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk.
  • Mereka yang di dalam kumpulan berisiko tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.
  • Penutup hidung dan mulut ( mask) hendaklah digunakan oleh semua penunggang motosikal, mereka yang bekerja di luar bangunan atau di tempat-tempat yang berhabuk dan juga mereka yang dikenalpasti sebagai kumpulan berisiko tinggi.
  • Sejauh yang boleh, orang ramai dinasihatkan supaya tinggal di dalam bangunan atau rumah.
  • Kurangkan aktiviti-aktiviti di luar rumah seperti sukan.
  • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih.
  • Gunakan kemudahan hawa dingin sekiranya menaiki  kenderaan anda.
  • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak ( sekurang-kurangnya 8 gelas sehari)
  • Sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya ,mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan keluar  dari  kawasan tersebut.

Kredit sumber:infosihat.gov.my
A Better You Today. Theme by STS.