Jadi, anda mungkin pernah mendengar tentang resipi air detoks dalam simposium dan iklan pemakanan. Mungkin anda juga merancang untuk mencubanya tidak lama lagi! Semua orang tahu air minuman adalah penting untuk gaya hidup sihat, tetapi air detoks mengambil kepentingan itu lebih tinggi dan patut dicuba. Selain membantu anda kekal terhidrat, air detoks juga membantu anda mengawal metabolisme anda. Namun, tidak semua air detox yang terdapat di pasaran hari ini disediakan dengan baik. Ada yang penuh dengan gula, pemanis, dan kalori kosong. Jadi, meneliti perkara yang perlu dielakkan akan membantu anda membuat keputusan yang betul.

Secara teknikalnya, air detox bukan sekadar minuman penurunan berat badan. Ia mempunyai banyak kelebihan lain untuk kesihatan anda selain pengurusan berat badan. Tahukah anda badan anda melakukan kerja yang hebat sebagai penyahtoksin diri menggunakan organ utama seperti hati dan buah pinggang? Walau bagaimanapun, air detoks membantu anda kekal terhidrat sambil menguatkan proses detoksifikasi badan. Sokongan semasa untuk air detoks dalam kalangan penjagaan kesihatan berpunca daripada penyelidikan berbeza yang menyokong manfaatnya.

Komponen Air Detox

Air detox ialah air tulen yang diselitkan dengan sayur-sayuran, buah-buahan dan herba. Berbeza dengan smoothie dan jus, anda tidak perlu menggabungkan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan air untuk dinikmati. Hanya infusi tanpa mengadun memastikan air kekal bebas kalori. Tiada arahan khusus tentang apa yang harus terkandung dalam air detoks anda melainkan anda mengikut resipi. Terpulang kepada anda untuk memutuskan apa yang masuk ke dalam air detoks anda, tidak ada peraturan yang ketat, dan anda boleh menjadi kreatif dengannya! Sebagai contoh, ia mungkin air detoks yang fokus untuk hati atau untuk penurunan berat badan.


Pink Untuk Jantung Anda


Resipi ini boleh berfungsi untuk menguatkan jantung anda dan meningkatkan sistem imun anda.

bahan-bahan

  • 1 biji lemon
  • 1 hirisan nipis tembikai
  • 10 helai daun pudina
  • 4-6 cawan ais
  • Air tambah lebih kurang secukup rasa

Cara Buat: 

  • Dalam balang, masukkan pudina, tembikai, dan jus lemon.
  • Tutup dengan air pilihan anda.
  • Tutup penutup dan goncangkannya dengan teliti.

ManfaatL-citrulline, yang terdapat dalam jumlah tinggi dalam tembikai, memudahkan pengaliran darah berkat ciri vasodilatasinya dan mengurangkan risiko penyakit kardio-metabolik. Ia juga mempunyai ciri anti-radang untuk mengurangkan kekejangan otot. 


Bangkitkan Pagi Anda!



Resipi ini boleh membantu anda bangkit semula selepas semalaman selepas makan malam beramai-ramai. Ia penuh dengan antioksidan untuk menyahtoksik hati anda.


bahan-bahan

  • 1 batang seleri
  • 1 epal
  • 1 biji lemon
  • Air mineral

Cara Buat


  • Basuh seleri. Potong hujung batang dan bahagian atas berdaun.
  • Basuh epal, dan campurkan dengan seleri.
  • Perah jus lemon dan satukan semua bahan dalam botol.
  • Anda boleh menambah air mineral mengikut citarasa anda.

ManfaatMenurut pelbagai kajian, tangkai seleri adalah salah satu sumber fitokimia yang paling penting seperti asid fenolik, flavon, flavonol, dan antioksidan seperti vitamin C, beta-karotena, dan mangan. Antioksidan ini berfungsi untuk mencegah kerosakan sel dan membersihkan hati.



Hijau Klasik



Resipi ini boleh membantu melawan keradangan dalam badan dan mengurangkan kembung perut, yang bermaksud lebih banyak tenaga untuk senaman anda!


bahan-bahan

  • 2 cawan daun bayam 
  • Segenggam daun dan batang pasli
  • 1 epal hijau, dibilas dengan isi dipotong dengan mengupas kulitnya
  • 1 timun, dibilas bersih
  • 2 buah lemon

Cara buat

  • Potong epal dan timun menjadi kepingan nipis yang mudah dimuatkan melalui pemerah jus.
  • Tanggalkan kulit kuning lemon, buang empulur putih dan isi lemon. Keluarkan mana-mana biji dan potong menjadi hirisan sederhana tebal.
  • Hidupkan pemerah jus dan perah semuanya, hingga sayur-sayuran, timun, epal dan lemon hancur dan halus.

ManfaatApabila beberapa ramuan resipi detoks digabungkan, kita juga boleh mendapatkan minuman yang kaya dengan lutein, antioksidan yang kuat. Kajian telah menunjukkan bahawa lutein memberikan manfaat dalam banyak penyakit.



Epal Untuk Lemak Perut Anda



Resipi ini boleh membantu mengurangkan lemak perut dan meningkatkan metabolisme anda.


bahan-bahan

  • 2 sudu besar cuka epal
  • 1 epal merah, dicuci, dihiris
  • 1 cawan air mineral

Cara buat

  • Campurkan semua bahan.


Manfaat-Kajian telah menunjukkan bahawa cuka epal dan sari apel berkesan dalam kawalan glisemik dan dalam rawatan dislipidemia. Kawalan glisemik adalah faktor besar dalam pembakaran lemak.



Shot Vitamin C



Resipi ini boleh membantu meningkatkan sistem imun anda untuk memastikan anda sihat sepanjang musim sejuk.


bahan-bahan

  • 1/4 sudu besar kunyit, basuh dan potong
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 oren
  • 1 biji lemon
  • Air (Pilihan)

Cara Buat

  • Basuh kunyit di bawah air mengalir dan keringkan. Potong mereka menjadi kepingan.
  • Belah oren dan lemon kepada dua. Gunakan pemerah pemerah tangan untuk mengeluarkan jus daripadanya.
  • Masukkan kunyit yang dicincang, jus lemon, jus oren, lada hitam, dan air dalam pengisar.
  • Tutup penutup dan kisar dalam pengisar sehingga semuanya hancur.
  • Keluarkan dan tapis kunyit menggunakan penapis jaringan halus.

  • Tuangkan jus ke dalam gelas dan nikmati.

ManfaatVitamin C, yang terdapat dalam jumlah yang tinggi dalam lemon dan oren, adalah antioksidan dan menyumbang kepada menguatkan sistem imun. Ia mempunyai banyak manfaat kesihatan, seperti membina kolagen dalam badan anda, jadi ia membantu penyembuhan luka dan pertumbuhan tulang.

 Apakah Minyak Kelapa?

Minyak kelapa adalah minyak makan yang dibuat daripada menekan isi di dalam kelapa. Ia menjadi pepejal pada suhu bilik dan cecair apabila dipanaskan. Terdapat dua jenis iaitu minyak kelapa dara dan ditapis. Minyak kelapa dara menggunakan santan segar, manakala ditapis menggunakan isi kelapa kering, juga dipanggil kopra. Minyak berasaskan tumbuhan ini digunakan sebagai lemak memasak. Ia juga merupakan bahan pelembap yang biasa dan berkesan dalam losyen dan produk penjagaan rambut.

Sebagai bahan makanan, minyak kelapa telah dipasarkan keran mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk membantu penurunan berat badan dan mencegah demensia. Tetapi ramai saintis mengatakan tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk dakwaan ini. Jika anda memasukkan minyak kelapa dalam diet anda, sebaiknya lakukan secara sederhana. Minyak kelapa digunakan sebagai lemak memasak, dan sebagai bahan pemutih dalam produk penjagaan kulit dan rambut. 



Khasiat Minyak Kelapa

Minyak kelapa tidak mempunyai kolesterol atau serat, tetapi ia mempunyai beberapa nutrien, walaupun dalam jumlah yang sangat kecil:

  • Asid laurik
  • Asid myristic
  • Asid palmitik
  • Lemak tak tepu tunggal
  • Lemak tak tepu
  • Sterol tumbuhan
  • Trigliserida rantaian sederhana (MCT)


Khasiat Minyak Kelapa

Beberapa kajian awal telah menunjukkan bahawa minyak kelapa mungkin mempunyai manfaat kesihatan tertentu. Tetapi pakar mengatakan kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mengesahkan penemuan ini. Selain itu, beberapa kajian tentang faedah diet minyak kelapa telah menggunakan jenis yang anda tidak boleh beli di kedai. Ia jauh lebih tinggi dalam trigliserida rantaian sederhana (MCT), sejenis lemak yang badan anda boleh menyerap dengan cepat.


Minyak kelapa untuk penurunan berat badan

MCT dalam minyak kelapa mudah ditukar kepada tenaga dan bukannya disimpan dalam badan anda sebagai lemak. Secara teori, ini boleh membantu anda berasa kenyang dan membantu dalam penurunan berat badan. Banyak bukti kajian menunjukkan minyak kelapa membantu orang ramai menurunkan berat badan. Selain itu ramai pengamal minyak kelapa dara berkongsi pengambilan minyak kelapa dara dalam pemakanan harian dapat mengurangkan beberapa gejala dan simptom tahap kesihatan ketika sakit. Selain itu, minyak kelapa biasa mengandungi kebanyakannya asid laurik, asid lemak yang badan anda dimetabolismekan dengan lebih perlahan.


Minyak kelapa dan fungsi otak

Para saintis berpendapat bahawa sel-sel otak penghidap Alzheimer tidak dapat menggunakan glukosa dengan betul untuk tenaga. Apabila anda mencerna minyak kelapa dan lemak lain, hati anda menghasilkan bahan kimia yang dipanggil keton. Keton ini boleh memberikan sumber tenaga alternatif untuk otak anda, yang mungkin membantu mengurangkan gejala Alzheimer. 

 

Minyak kelapa untuk rambut

Minyak kelapa boleh meningkatkan kesihatan rambut anda dengan menambahkan kelembapan. Ini membantu mengurangkan kelemumur, melembutkan keriting, dan memulihkan kelembapan pada rambut kering. Anda boleh menggunakannya sebagai perapi, bantuan penggayaan, atau topeng rambut biarkan masuk.


Minyak kelapa untuk kulit

Menggunakan minyak kelapa pada kulit anda membantu mengelakkan kehilangan air, yang menyebabkan kulit kering dan masalah lain seperti ekzema dan rosacea. Sapukan seperti losyen. Cuma jangan letak kat muka sebab boleh menyumbat pori. Asid laurik dalam minyak kelapa mempunyai ciri antimikrobial, jadi ia juga baik untuk meredakan kerengsaan kulit seperti terbakar pisau cukur.


Minyak kelapa sebagai pelincir

Minyak kelapa boleh berfungsi dengan baik sebagai pelincir seksual, terutamanya jika anda mempunyai alahan atau kulit sensitif. Ia tidak mungkin menyebabkan kerengsaan atau jangkitan.


Kumur dengan minyak kelapa

Oil pulling ialah apabila anda memasukkan minyak kelapa ke dalam mulut anda selama 10-15 minit, kemudian meludahkannya. Anda boleh melakukannya setiap hari, tetapi jangan berhenti memberus gigi anda. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa berkumur menggunakan minyak kelapa boleh membantu dengan kebersihan gigi.


Daging merah tanpa lemak adalah sumber zat besi, zink dan B12 yang sangat baik dan mudah diserap. Zat besi amat penting semasa bayi dan untuk remaja perempuan, wanita hamil, wanita haid dan atlet ketahanan. Zat besi dan zink dalam makanan haiwan lebih mudah diserap oleh badan berbanding makanan tumbuhan seperti kekacang, biji benih dan kekacang/kacang. Namun, vitamin C yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu penyerapan zat besi daripada makanan bukan haiwan ini. Kekacang membekalkan banyak nutrien yang sama seperti daging tanpa lemak, ayam itik, ikan dan telur dan kerana ini mereka telah diletakkan dalam kumpulan makanan ini serta kumpulan makanan sayuran. Mereka adalah penting dalam corak pemakanan vegetarian dan vegan untuk mendapatkan cukup nutrien utama yang terdapat dalam kumpulan makanan ini.



Apakah kandungan daging dan ayam itik tanpa lemak, ikan, telur, tauhu, kacang dan biji serta kumpulan kekacang/kacang?

Makanan daripada kumpulan makanan ini terbahagi kepada 6 kategori. Contohnya termasuk:

  • Daging tanpa lemak - Daging lembu, kambing biri-biri, daging lembu, daging babi, kanggaru, sosej tanpa lemak (kurang garam)
  • Ayam - Ayam, ayam belanda, itik, emu, angsa, burung belukar
  • Ikan dan makanan laut - Ikan, udang, ketam, udang galah, kerang, tiram, kerang, kerang
  • Telur - Telur ayam, telur itik
  • Kacang dan biji - Badam, kacang pain, walnut, macadamia, hazelnut, gajus, kacang tanah, taburan kacang, biji labu, bijan, biji bunga matahari, kacang brazil
  • Kekacang/kacang - Semua kekacang, lentil, kacang ayam, kacang belah, tauhu.


Faedah kesihatan daging dan ayam itik tanpa lemak, ikan, telur, tauhu, kacang dan biji, dan kumpulan kekacang/kacang.

Daging merah tanpa lemak membekalkan sumber nutrien yang sangat baik, namun pengambilan lebih daripada 100/120g setiap hari daging merah, iaitu lebih daripada dua kali ganda jumlah yang disyorkan, dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser kolorektal dan kanser buah pinggang. Jadi ingat untuk makan juga makanan lain dari kumpulan makanan ini. Pilihan bukan daging seperti kekacang menyediakan banyak nutrien yang sama seperti daging, ayam, ikan dan telur. Malah, kacang dan biji boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan tidak dikaitkan dengan penambahan berat badan jika jumlah pengambilan tenaga (kilojoule) dikawal.

Banyak juga kebaikan makan ikan. Pengambilan ikan lebih daripada sekali seminggu dikaitkan dengan pengurangan risiko mengalami demensia pada orang dewasa yang lebih tua. Mengambil ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu mempunyai lebih banyak faedah dengan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, strok, dan degenerasi makula berkaitan usia di mata. Sasarkan kira-kira 2 hidangan ikan seminggu, lebih baik ikan berminyak.

Magnesium adalah mineral yang penting untuk kesihatan otot, saraf, tulang dan paras gula dalam darah. Jika anda tidak mendapat magnesium yang mencukupi dalam diet anda dalam tempoh yang lama, anda mungkin berisiko lebih tinggi mendapat masalah kesihatan seperti serangan jantung, strok, diabetes atau osteoporosis. Kekurangan magnesium yang teruk boleh menyebabkan gejala termasuk kebas, kekejangan otot dan irama jantung yang tidak normal. Makanan tinggi magnesium termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, kekacang, kacang, biji dan bijirin penuh. Berapa banyak magnesium yang anda perlukan bergantung pada umur, jantina dan peringkat kehidupan anda.


Begitu banyak sekali penyakit di zaman moden ini adalah disebabkan oleh tekanan dan stres yang menyebabkan kesakitan. Otot menjadi tegang, menguncup dan salur darah mengecut. Sel-sel akan kekurangan oksigen dan mungkin menyebabkan tisu kawasan itu mati dan sakit. Semua disebabkan oleh stres dan penguncupan (contraction). Kejadian stres dan ketegangan ini mungkin disebabkan olehkekurangan satu mineral utama yang tidak dapat badan kita hasilkan iaiatu: Magnesium. Selain sumber gizi yang kekurangan magnesium, kerosakan sistem pencernaan terutamanya kekurangan asid perut menyebabkan penyerapan magnesium berkurangan. Magnesium mempunyai lebih daripada 300 fungsi biokimia di dalam badan termasuk keseimbangan DNA dan RNA yang membentuk genetik yang sihat. Kekurangan magnesium dikaitkan dengan banyak penyakit kronik.

Apakah fungsi magnesium?
Magnesium diperlukan untuk banyak proses dalam badan.

Magnesium adalah penting:

  • untuk otot dan saraf berfungsi dengan baik
  • untuk mengekalkan gula darah dan tekanan darah pada tahap yang betul
  • untuk membuat protein, tulang dan DNA (bahan genetik)
Apakah komplikasi kekurangan magnesium?
Tahap magnesium yang rendah dari masa ke masa boleh membawa kepada masalah dengan aliran nutrien lain ke dalam dan keluar dari sel-sel badan, termasuk kalsium dan kalium.

Jika anda tidak mempunyai magnesium yang mencukupi dalam badan anda, anda mungkin mengalami gejala seperti:

  • sakit kepala
  • hilang selera makan
  • pening dan muntah
  • keletihan dan kelemahan
Kekurangan magnesium yang teruk boleh menyebabkan:

  • kebas atau kesemutan
  • kekejangan otot
  • sawan
  • irama jantung yang tidak normal
Orang yang kekurangan magnesium lebih berisiko untuk mendapat:

  • tekanan darah tinggi
  • penyakit jantung
  • strok
  • diabetes jenis 2
  • osteoporosis
  • migrain
Bagaimanakah saya mendapat magnesium yang mencukupi?
Magnesium diperoleh daripada makanan atau daripada suplemen. Makanan tinggi magnesium termasuk:

  • sayuran berdaun hijau
  • kekacang
  • kacang dan biji
  • bijirin penuh
A Better You Today. Theme by STS.