A Better You Today Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September 10, 2023

Featured

12 Manfaat Bawang Merah

Anda pernah makan bawang merah mentah? Goreng telur mata tabur bawang merah dimayang halus, buat salad, potong bawang merah nipis-nipis letak dalam salad, memang sedap rasa bawang merah mentah. Tambahkannya pada hidangan yang berbeza dalam resipi anda, impaknya berbeza.  Bawang merah mempunyai banyak manfaat kesihatan dan terdapat kajian luar biasa yang dilakukan mengenai kuasa sayur ini untuk manfaat kesihatan . Terdapat begitu banyak faedah luar biasa bawang merah dan hari ini saya sangat teruja untuk berkongsi dengan anda semua hanya 12 manfaat hebat yang terdapat dalam bawang merah ini: 1. Tinggi Quercetin Bawang merah diketahui tinggi dalam satu antioksidan tertentu yang dipanggil quercetin yang membantu melindungi kesihatan kita dalam beberapa cara. Satu kajian telah menunjukkan bahawa quercetin bukan sahaja meningkatkan sistem imun tetapi juga melawan keradangan dan mengurangkan inflamasi. 2. Bantuan Pencernaan Yang Sangat Baik Bawang merah mengandungi fructooligosaccharides...

Omega 3 dan Kehebatannya

Minyak ikan, sering disebut sebagai omega 3, telah digunakan sejak sekian lama dan terkenal dengan manfaat kesihatannya. Ikan seperti trout, makarel, tuna, herring, sardin dan salmon yang berminyak atau baik untuk anda digunakan untuk membuat minyak ikan. Ia kaya dengan asid lemak omega-3 dan vitamin A dan D. Ia sering dibuat daripada ikan berminyak termasuk tuna, makarel, ikan bilis dan herring. Walau bagaimanapun, ia hanya jarang dihasilkan daripada hati haiwan lain, seperti minyak hati ikan kod. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 1-2 hidangan ikan perlu dimakan setiap minggu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ikan, yang mengandungi asid lemak omega-3, mempunyai beberapa manfaat kesihatan dan keupayaan untuk mencegah beberapa penyakit. Kajian FDA yang berasingan mengesyorkan penggunaan minyak ikan setiap hari. Ia mengurangkan tahap kolesterol dalam badan dengan ketara dan meningkatkan kesihatan jantung. Selain itu, ia menggalakkan peredaran darah yang normal. Selain itu, ia m...

Wow, Kulit Ayam pun Ada Khasiat!

Kulit Ayam Tinggi dengan Lemak Tak Tepu Berikut adalah satu lagi kejutan: Lemak tak tepu boleh membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Kulit juga mempunyai omega-3, -6, dan asid lemak lain yang sama baiknya untuk kesejahteraan keseluruhan anda.  Apa ada pada kulit ayam? 55% air 35% connective tissue- yang banyak collagen. 5-10 % - lemak /fatty acids - mainly unsaturated fat - kalau ambil sederhana bagus  untuk kesihatan jantung anda.  0.5% - ash So dalam tu ada micronutrients apa pula? 1. Vitamin A 2. Calcium, Magnesium 3. Thiamine  4. Vitamin B6 and B5 5. Niacin 6. Phosporus 7. Copper, Iron, Zinc Salah satu protein yang ada pada kulit ayam ni GLYCINE - bagus ni untuk tidur yang nyenyak.  Macam yang ambil collagen juga - glycine promotes deep sleep.  Ramai terkejut bila ada nasihat supaya jangan buang kulit ayam. Ayam adalah makanan lengkap, rugi kalau bayar duit untuk seekor ayam tapi semua kulit, barang dalam, kaki dan sebagainya buang. So ...

Khasiat Makan Cili

Faedah cili adalah sangat luas dan mempunyai banyak kesan positif kepada kesihatan keseluruhan seseorang. Mereka telah ditunjukkan untuk membantu meningkatkan metabolisme dan kadar pembakaran lemak, serta menyumbang kepada penurunan berat badan (bersama-sama dengan senaman dan gaya hidup sihat! Siapa tak suka makan pedas, kebiasaannya orang asia suka makanan pedas. Menurut laporan baru, lada cili dalam diet anda boleh mengurangkan risiko kematian akibat kanser atau penyakit kardiovaskular, dan juga boleh menggalakkan umur panjang. Analisis itu termasuk data daripada lebih setengah juta orang di pelbagai negara. Jika dibandingkan dengan orang yang tidak pernah atau jarang makan lada cili, mereka yang kerap memakannya mempunyai kadar kematian yang lebih rendah akibat penyakit kardiovaskular (sebanyak 26%), kanser (sebanyak 23%), atau sebarang sebab (sebanyak 25%). Walaupun penemuan daripada laporan ini mungkin kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mereka membina penerbitan beb...

5 Manfaat Minyak Ikan

Minyak ikan ialah istilah biasa yang digunakan untuk merujuk kepada dua jenis asid lemak omega-3: asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA). Lemak omega-3 ini biasanya terdapat dalam ikan, produk haiwan, dan fitoplankton. Asid lemak EPA dan DHA terlibat dalam mengawal pelbagai proses biologi seperti tindak balas keradangan, pelbagai laluan isyarat metabolik, dan fungsi otak. Mereka boleh disintesis dalam badan daripada asid alfa-linolenik (ALA), tetapi dalam jumlah yang kecil untuk kebanyakan orang. Apabila kita semakin tua, fungsi otak kita pasti akan berkurangan tetapi kajian telah mencadangkan bahawa orang yang makan lebih banyak ikan mengalami penurunan fungsi otak yang lebih perlahan pada usia tua mereka. Dan pada orang dewasa yang sihat, minyak ikan itu sendiri nampaknya mempunyai kesan positif untuk meningkatkan daya ingatan. Selain itu, beberapa kajian yang mendapati orang yang mengalami kemurungan kelihatan mempunyai paras darah omega-3 yang lebih rendah dan s...

Superfood Halia Yang di Remehkan

Halia mungkin mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana sifat anti-radang, anti-loya dan lain-lainnya. Ia boleh membantu anda menurunkan berat badan, menguruskan arthritis, mengurangkan gejala haid dan banyak lagi. Halia berasal daripada tumbuhan berbunga yang berasal dari Asia Tenggara. Ia menambah rasa kepada makanan manis dan berperisa serta mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ia tergolong dalam keluarga Zingiberaceae, dan ia berkait rapat dengan kunyit, buah pelaga, dan lengkuas. Rimpang (bahagian bawah tanah batang) adalah bahagian yang biasa digunakan sebagai rempah ratus. Ia sering dipanggil akar halia atau, secara ringkasnya, halia. Anda boleh menggunakan halia segar, kering, serbuk, atau sebagai minyak atau jus. Ia terdapat dalam banyak resipi serta makanan yang diproses, ubat rumah dan kosmetik. Rempah popular ini mengandungi vitamin C, magnesium dan kalium. Banyak faedah kesihatan halia juga termasuk melegakan kesakitan dan pengawalan gula dalam darah, apatah lagi melegaka...

Biotin Untuk Kuku Sihat

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan 2.5 mg (2,500 mcg) biotin setiap hari boleh meningkatkan ketegasan, kekerasan dan ketebalan kuku. Dalam satu kajian, lebih separuh daripada orang yang mengambil biotin 2.5 mg sehari mengalami peningkatan 25% dalam ketebalan kuku mereka. Setakat ini, kajian menilai biotin dan kuku adalah kecil dan bukan kualiti tertinggi. Biotin ialah vitamin B yang penting untuk banyak fungsi badan, termasuk memetabolismekan makanan — proses menukar makanan kepada tenaga. Dan ramai orang bersumpah bahawa biotin telah meningkatkan kesihatan rambut, kulit dan kuku mereka juga. Tetapi adakah biotin penyelesaian ajaib untuk mendapatkan kunci yang mengalir, kuku yang kuat dan kulit yang berseri? Pakar diet berdaftar Courtney Barth, RD, menerangkan kemungkinan manfaat biotin dan sama ada nutrien ini boleh membantu anda. Faedah biotin Biotin memainkan peranan penting dalam menukar karbohidrat, lemak dan protein kepada tenaga. Ia juga membantu sel-sel badan anda berfungsi ...