Minyak ikan, sering disebut sebagai omega 3, telah digunakan sejak sekian lama dan terkenal dengan manfaat kesihatannya. Ikan seperti trout, makarel, tuna, herring, sardin dan salmon yang berminyak atau baik untuk anda digunakan untuk membuat minyak ikan. Ia kaya dengan asid lemak omega-3 dan vitamin A dan D. Ia sering dibuat daripada ikan berminyak termasuk tuna, makarel, ikan bilis dan herring. Walau bagaimanapun, ia hanya jarang dihasilkan daripada hati haiwan lain, seperti minyak hati ikan kod. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 1-2 hidangan ikan perlu dimakan setiap minggu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ikan, yang mengandungi asid lemak omega-3, mempunyai beberapa manfaat kesihatan dan keupayaan untuk mencegah beberapa penyakit.


Kajian FDA yang berasingan mengesyorkan penggunaan minyak ikan setiap hari. Ia mengurangkan tahap kolesterol dalam badan dengan ketara dan meningkatkan kesihatan jantung. Selain itu, ia menggalakkan peredaran darah yang normal. Selain itu, ia melindungi daripada penyakit jantung dan strok. Selain membantu untuk beberapa penyakit berkaitan buah pinggang ialah minyak ikan.Apakah faedah sebenar minyak ikan?


Membantu meningkatkan fungsi otak

Semua sistem lain dalam organisma dikawal oleh otak. Menurut kajian, paras darah rendah asid lemak omega-3 dikaitkan dengan kurang melankolis dan kebimbangan. Suplemen minyak ikan telah terbukti lebih unggul daripada plasebo dalam rawatan kemurungan apabila diambil bersama dengan terapi yang diiktiraf. Pengambilan omega-3 yang betul juga menggalakkan pengaliran darah serebrum yang sesuai. Peningkatan aliran darah ke kawasan otak tertentu telah dikaitkan dengan prestasi yang lebih baik pada aktiviti kognitif tertentu, menurut penyelidikan mengenai pengimejan otak. Selain itu, aliran darah yang sihat meningkatkan kognisi dan mengurangkan risiko demensia.


Membantu meningkatkan ketumpatan tulang

Mengambil suplemen omega-3 DHA dan EPA, menurut penyelidikan, membantu tulang belakang orang tua mempunyai ketumpatan mineral tulang yang lebih tinggi. Kajian berasingan mendapati bahawa mengambil suplemen minyak ikan dikaitkan dengan penurunan kejadian patah tulang, terutamanya pada orang yang mempunyai risiko keturunan yang lebih besar untuk jenis kerosakan ini. Penyelidikan meluas telah menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 boleh menghalang kalsifikasi vaskular dan mikrokalsifikasi dalam tisu kanser. Asid lemak ini meningkatkan kualiti tulang dengan mengurangkan degradasi tulang dan meningkatkan mineralisasi. 


Memudahkan pertumbuhan rambut yang kuat, panjang dan berkilau

Asid lemak omega-3 telah ditunjukkan dalam beberapa kajian untuk menyuburkan rambut, menggalakkan perkembangannya, dan juga mengurangkan keradangan, yang kadangkala dikaitkan dengan keguguran rambut. Kulit anda mungkin kelihatan lebih muda dan lembap selepas mengambil asid lemak omega-3, dan rambut anda mungkin kelihatan lebih berkilau dan sihat. Hormon yang menyebabkan keguguran rambut dihasilkan oleh enzim 5-alpha reductase, yang dihalang oleh asid lemak omega-3.


Menggalakkan pertumbuhan kulit

Asid lemak omega-3 boleh membantu mengawal jumlah minyak yang dihasilkan oleh kulit, meningkatkan penghidratan yang seimbang, mengurangkan jerawat, dan melambatkan penuaan. Asid lemak omega-3 juga melegakan kulit yang kasar, kering dan membantu dalam pengurangan keradangan dan dermatitis. Selain itu, ia membantu mencipta penghalang kulit, menghentikan jerawat, dan menjadikan kulit anda kelihatan berseri dan sihat.


Rawatan untuk Asma

Keadaan paru-paru yang dipanggil asma membawa kepada sesak nafas. Edema pulmonari adalah faktor utama. 90% pesakit asma mempunyai hipersensitiviti yang disebabkan oleh senaman. Menurut satu kajian, menambah dengan omega-3 PUFA mungkin merupakan terapi adjuvant yang berjaya untuk merawat hiperresponsif saluran pernafasan. Oleh itu, ia boleh membantu dalam mengurangkan gejala asma.



Kulit Ayam Tinggi dengan Lemak Tak Tepu



Berikut adalah satu lagi kejutan: Lemak tak tepu boleh membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Kulit juga mempunyai omega-3, -6, dan asid lemak lain yang sama baiknya untuk kesejahteraan keseluruhan anda. 

Apa ada pada kulit ayam?

55% air

35% connective tissue- yang banyak collagen.

5-10 % - lemak /fatty acids - mainly unsaturated fat - kalau ambil sederhana bagus  untuk kesihatan jantung anda. 

0.5% - ash

So dalam tu ada micronutrients apa pula?

1. Vitamin A

2. Calcium, Magnesium

3. Thiamine 

4. Vitamin B6 and B5

5. Niacin

6. Phosporus

7. Copper, Iron, Zinc

Salah satu protein yang ada pada kulit ayam ni GLYCINE - bagus ni untuk tidur yang nyenyak. 

Macam yang ambil collagen juga - glycine promotes deep sleep. 

Ramai terkejut bila ada nasihat supaya jangan buang kulit ayam. Ayam adalah makanan lengkap, rugi kalau bayar duit untuk seekor ayam tapi semua kulit, barang dalam, kaki dan sebagainya buang. So mari kita unlearn relearn. 

Pernah benar-benar berfikir tentang itu?

6 Sebab Mengapa Kulit Ayam Baik Untuk Anda

Apabila kita bercakap tentang makanan keseluruhan, yang kami maksudkan adalah makanan yang diproses secara minimum. Produk alam semula jadi - dalam bentuk semula jadi. Makan keseluruhan makanan bermakna makan semua bahagian yang boleh dimakan. Sebagai contoh, lemak yang terdapat secara semula jadi dalam susu. Batang pada kangkung. Kulit pada epal dan kentang dan…ya, ayam.

Kebanyakan dari kita telah diberitahu bahawa kulit ayam adalah tidak baik untuk dimakan. Tidak seperti daging lembu, yang disaluti dengan lemak, namun tidak untuk lemak pada ayam terletak betul-betul di bawah kulit.

Jika teori makan keseluruhan makanan ini masih tenggelam, berikut adalah 6 sebab mudah mengapa makan kulit ayam sebenarnya baik untuk anda. Saya pasti mengesyorkan makan produk haiwan berkualiti tinggi yang anda boleh dapatkan. Ini bermakna memilih sumber anda. Jika anda tidak tinggal berhampiran ladang yang dipercayai, anda boleh memesan ayam ternakan bebas di sini.


1. Mari kita bercakap tentang jenis lemak yang anda akan dapati dalam kulit ayam. Ia terutamanya monotaktepu, dalam bentuk asid oleik. Asid oleik, juga terdapat dalam minyak zaitun, terkenal dengan kesan yang baik terhadap kolesterol.

2. Sudah tentu terdapat juga lemak tepu dalam kulit ayam. Ini bukan kebetulan. Alam menyediakan apa yang diperlukan oleh tubuh. Badan tidak memerlukan soda. Badan tidak memerlukan gula kapas. Atau Gatorade. Tubuh sebenarnya memerlukan sedikit lemak tepu. Jadi makanlah.

3. Jika anda berada dalam golongan pengiraan kalori, terdapat kira-kira 50 perbezaan kalori antara ayam dengan atau tanpa kulit. Nampaknya harga yang kecil untuk membayar peningkatan besar dalam rasa dan kepuasan.

4. Adakah saya menyebut rasa dan kepuasan? Apabila makanan anda memuaskan selera dan keinginan badan anda, anda tidak perlu makan banyak atau sekerap. Mengidam gula berkurangan dan anda boleh kembali menyukai makanan dan bukannya takut. 

5. Lemak tidak menjadikan anda gemuk. Jika ia berlaku, kegilaan rendah lemak/tanpa lemak akan memberikan kita sebuah negara orang yang langsing. Sebaliknya, kita mempunyai wabak obesiti. Berikut adalah pemikiran, makan kulit yang berlaku secara semula jadi pada ayam. 

6. Lupakan perapan, perasa dan resipi yang rumit! Lemak semulajadi menjadikan ayam sedap, apa adanya. Memasak adalah mudah.

So kesimpulannya - makan ajelah kulit ayam ni.

Kulit ayam ni macam natural flavour untuk daging ayam especially kalau roasted ..so kita akan guna kurang garam. 

Faedah cili adalah sangat luas dan mempunyai banyak kesan positif kepada kesihatan keseluruhan seseorang. Mereka telah ditunjukkan untuk membantu meningkatkan metabolisme dan kadar pembakaran lemak, serta menyumbang kepada penurunan berat badan (bersama-sama dengan senaman dan gaya hidup sihat! Siapa tak suka makan pedas, kebiasaannya orang asia suka makanan pedas.

Menurut laporan baru, lada cili dalam diet anda boleh mengurangkan risiko kematian akibat kanser atau penyakit kardiovaskular, dan juga boleh menggalakkan umur panjang. Analisis itu termasuk data daripada lebih setengah juta orang di pelbagai negara. Jika dibandingkan dengan orang yang tidak pernah atau jarang makan lada cili, mereka yang kerap memakannya mempunyai kadar kematian yang lebih rendah akibat penyakit kardiovaskular (sebanyak 26%), kanser (sebanyak 23%), atau sebarang sebab (sebanyak 25%).

Walaupun penemuan daripada laporan ini mungkin kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mereka membina penerbitan beberapa kajian lain yang mengaitkan manfaat kesihatan kepada penggunaan lada cili. Sebagai contoh, kajian ini mendapati bahawa orang yang mengambil lada cili empat atau lebih kali seminggu selama lapan tahun mempunyai kadar kematian yang jauh lebih rendah, termasuk akibat penyakit kardiovaskular, berbanding dengan orang yang jarang atau tidak pernah melakukannya.

Sebab lada cili boleh menjadi rahmat kepada kesihatan tidak jelas. Satu teori mengaitkannya dengan capsaicin. Itulah bahan dalam lada cili yang memberikan kepanasannya. Capsaicin adalah antioksidan yang kuat dengan sifat anti-radang. Antara manfaat cili:-


1. Membaiki Saluran Pencernaan

Ini mungkin terdengar kontra-intuitif, tetapi capsaicin dalam lada sebenarnya bertindak sebagai anti-merengsa. Orang yang mengalami ulser telah diberitahu selama bertahun-tahun untuk mengelakkan makanan pedas panas, tetapi penyelidikan telah mendedahkan bahawa lada bermanfaat untuk ulser. Sebagai contoh, serbuk lada membekalkan sejumlah kecil anti-oksidan dan bahan kimia lain untuk membantu masalah penghadaman seperti, menyembuhkan sakit perut, mengurangkan gas usus, menyembuhkan cirit-birit dan bertindak sebagai ubat semula jadi untuk kekejangan. Ia melakukan ini dengan mengurangkan keasidan dalam saluran pencernaan yang menyebabkan ulser. Ia juga membantu menghasilkan air liur dan merangsang jus gastrik membantu penghadaman.



2. Menggalakkan Jantung yang Sihat

Ia juga membantu sistem peredaran darah dan mencegah penyakit jantung dengan menurunkan kolesterol serum darah dan mengurangkan deposit lipid, dan oleh itu, membalikkan pembekuan darah yang berlebihan. Ia juga melebarkan saluran darah untuk membantu pengaliran darah.


3. Mengurangkan Migrain

Pernahkah anda mengalami kesakitan pada bahagian badan yang menjadi tumpuan anda sehingga anda mengalami kesakitan lain yang lebih teruk? Kesakitan asal hilang begitu sahaja apabila otak anda memberi tumpuan kepada kecederaan baru. Fenomena ini adalah apa yang berlaku kepada migrain apabila anda mengambil lada panas. Badan anda menjadi desensitisasi terhadap migrain dan rasa sakit secara keseluruhan berkurangan.


4. Melegakan Sakit Sendi

Disebabkan oleh sifat melegakan kesakitan yang berkuasa capsaicin daripada lada, ia boleh digunakan pada kulit untuk mengurangkan bahan kimia P, bahan yang membawa mesej sakit ke otak. Akhirnya, reseptor kesakitan meletihkan diri mereka dengan menghabiskan rizab badan. Apabila ini berlaku, capsaicin bertindak sebagai penghilang rasa sakit. Ia digunakan dengan berkesan untuk kayap, neuropati HIV dan jenis kesakitan lain.


5. Meningkatkan Metabolisme / Menggalakkan Penurunan Berat Badan

Lada pedas meningkatkan kadar metabolisme dengan menjana proses termogenik dalam badan kita yang menjana haba. Proses itu menggunakan tenaga, dan dengan itu, membakar kalori tambahan. Itu sebab bila kita makan makanan pedas auto berpeluh. Di samping itu, jika lada panas dimakan semasa sarapan pagi, selera makan berkurang sepanjang hari yang akhirnya membantu dalam penurunan berat badan. Ia juga boleh mengubah protein dalam badan anda untuk memerangi pengumpulan lemak.Capsaicin juga telah dikaji sebagai kaedah holistik untuk menurunkan berat badan. Ia secara selektif akan memusnahkan serabut saraf yang menghantar mesej dari perut ke otak.


Minyak ikan ialah istilah biasa yang digunakan untuk merujuk kepada dua jenis asid lemak omega-3: asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA). Lemak omega-3 ini biasanya terdapat dalam ikan, produk haiwan, dan fitoplankton. Asid lemak EPA dan DHA terlibat dalam mengawal pelbagai proses biologi seperti tindak balas keradangan, pelbagai laluan isyarat metabolik, dan fungsi otak. Mereka boleh disintesis dalam badan daripada asid alfa-linolenik (ALA), tetapi dalam jumlah yang kecil untuk kebanyakan orang.

Apabila kita semakin tua, fungsi otak kita pasti akan berkurangan tetapi kajian telah mencadangkan bahawa orang yang makan lebih banyak ikan mengalami penurunan fungsi otak yang lebih perlahan pada usia tua mereka. Dan pada orang dewasa yang sihat, minyak ikan itu sendiri nampaknya mempunyai kesan positif untuk meningkatkan daya ingatan. Selain itu, beberapa kajian yang mendapati orang yang mengalami kemurungan kelihatan mempunyai paras darah omega-3 yang lebih rendah dan suplemen omega-3 boleh memperbaiki gejala penyakit mental.




Melindungi daripada kerosakan matahari

Walaupun menggunakan pelindung matahari tidak sepenuhnya melindungi anda daripada matahari, berada di luar tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, minyak ikan boleh membantu dalam mempertahankan anda daripada kesan negatif sinaran UV. Ia boleh digunakan untuk mengurangkan kesan negatif pendedahan matahari yang berpanjangan, seperti penyamakan dan selaran matahari.


Khasiat ibu mengandung

Suplemen minyak ikan boleh membantu dalam perkembangan janin. Ia juga menggalakkan perkembangan otak dan mata mereka. Akibatnya, ibu hamil dinasihatkan mengambil suplemen minyak ikan. Wanita hamil, sebaliknya, harus mengelakkan makanan laut tinggi merkuri pada masa ini. Akibatnya, wanita hamil kini memerlukan suplemen minyak ikan tambahan. Menurut satu kajian, ibu hamil yang mengambil suplemen omega-3 atau minyak ikan mempunyai anak yang berprestasi lebih baik dari segi intelek. Akibatnya, suplemen pranatal termasuk EPA dan DHA. Mereka diperlukan untuk embriogenesis awal.


Meningkatkan prestasi keseluruhan

Asid lemak Omega 3 meningkatkan mood kita dan mengurangkan kebimbangan, ketegangan, dan kesedihan, secara semula jadi. Suplemen minyak ikan boleh menggalakkan mood yang lebih lembut dan lebih tenang dengan membantu dengan pengawalan mood dan akhirnya meningkatkan tahap kesihatan.


Kurangkan tahap keterukan COVID-19

Tanpa mengira faktor lain, pengurangan peluang untuk mendapat COVID-19 yang teruk telah dikaitkan dengan paras darah rendah asid lemak omega-3. Kajian ini mencadangkan bahawa mengambil ikan atau mengambil suplemen minyak ikan boleh mengurangkan risiko mendapat jangkitan COVID-19 yang teruk.


Membantu meningkatkan pernafasan dan memerangi asma

Asma adalah penyakit paru-paru yang menyebabkan sesak nafas. Penyebab yang paling biasa ialah edema pulmonari. Senaman menghasilkan hipersensitiviti dalam kira-kira 90% penghidap asma, punca penyakit yang paling lazim.

Satu kajian mendapati bahawa suplemen pemakanan omega-3 PUFA mungkin merupakan kaedah rawatan yang berguna dan terapi pembantu untuk hiperresponsif saluran pernafasan. Akibatnya, ia boleh membantu mengurangkan gejala asma. Asid lemak omega-3 asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA).


Kapsul 1000mg Minyak Ikan Prorganiq Omega-3 - yang dirumus dengan nisbah bahan yang betul, adalah satu kemestian untuk memenuhi keperluan harian anda untuk asid lemak Omega-3. Minyak Ikan Omega-3 yang berkuasa ini tidak mempunyai bau dan bebas daripada logam berat seperti plumbum dan merkuri. Salah satu aspek terbaik produk ialah salutan enterik pada Minyak Ikan Prorganiq Omega-3, yang pantas dan mudah dihadam serta diserap oleh badan. Ini membolehkan anda merasakan akibatnya secara fizikal dan disayangi serta diakui oleh semua peringkat umur dan kumpulan.


Halia mungkin mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana sifat anti-radang, anti-loya dan lain-lainnya. Ia boleh membantu anda menurunkan berat badan, menguruskan arthritis, mengurangkan gejala haid dan banyak lagi. Halia berasal daripada tumbuhan berbunga yang berasal dari Asia Tenggara. Ia menambah rasa kepada makanan manis dan berperisa serta mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Ia tergolong dalam keluarga Zingiberaceae, dan ia berkait rapat dengan kunyit, buah pelaga, dan lengkuas.

Rimpang (bahagian bawah tanah batang) adalah bahagian yang biasa digunakan sebagai rempah ratus. Ia sering dipanggil akar halia atau, secara ringkasnya, halia. Anda boleh menggunakan halia segar, kering, serbuk, atau sebagai minyak atau jus. Ia terdapat dalam banyak resipi serta makanan yang diproses, ubat rumah dan kosmetik. Rempah popular ini mengandungi vitamin C, magnesium dan kalium. Banyak faedah kesihatan halia juga termasuk melegakan kesakitan dan pengawalan gula dalam darah, apatah lagi melegakan loya apabila anda sakit (oleh itu Ibu menegaskan anda menghirup minuman halia apabila anda mengalami sakit perut).

Dengan banyak manfaat kesihatan luar biasa halia yang masih diraikan hari ini, tidak hairanlah mengapa rempah ratus yang unik ini kekal sebagai harta peningkat kesihatan utama untuk sekian generasi. Ia juga telah mendapat gelaran "makanan super" rasmi. Mari kita lihat hanya beberapa manfaat kesihatan yang diingini daripada pengambilan halia biasa.


Usus yang Lebih Seimbang
Usus anda mengandungi bakteria baik dan jahat. Apabila tahap bakteria baik anda terlalu rendah, usus anda boleh mengalami masalah peraturan, menyebabkan gejala yang menyakitkan seperti kembung perut dan loya. Halia boleh membantu menyumbang kepada keseimbangan bakteria yang lebih baik dalam usus anda, mengurangkan pengalaman anda mengalami gejala berkaitan usus yang tidak selesa.

Selain itu, halia dikenali sebagai suplemen yang berkesan untuk dimasukkan ke dalam rejimen anda jika anda mengalami mual pagi atau sebarang jenis loya kronik yang lain. Jika anda menghadapi masalah mengambil halia dengan makanan atau minuman, mengunyah halia boleh menjadi cara terbaik untuk membantu perut anda yang sakit. Tanya doktor anda jika halia boleh menjadi tambahan yang berkesan kepada tabiat kesihatan anda.


Pencernaan Lebih Cepat
Jika anda bergelut dengan senak kronik, halia boleh menjadi alat yang berguna untuk mengurangkan gejala anda dan membantu anda mencerna makanan dengan lebih berkesan. Dalam kajian 2011 ini, penyelidik mendapati bahawa mereka yang mengalami masalah pencernaan menghadam makanan lebih kurang 25% lebih cepat apabila mereka mengambil kapsul halia sebelum makan berbanding mereka yang mengambil pil plasebo sebelum makan. Enzim dalam Halia boleh membantu memecahkan dan mengeluarkan sebarang gas yang mungkin terkumpul di dalam perut, memberikan kelegaan dan membuatkan anda berasa lebih selesa secara keseluruhan.

Ia juga ditunjukkan untuk membantu mengatasi loya, itulah sebabnya anda mungkin telah diberitahu satu atau dua kali apabila anda berada di bawah cuaca untuk "minum minuman halia."


Tempoh Haid Lebih Boleh Diurus
Kitaran haid boleh menjadi punca utama kesakitan dan ketidakselesaan bagi wanita. Walaupun sesetengah wanita mempunyai kitaran haid yang agak lancar, bebas daripada kekejangan atau kembung perut yang berlebihan, sesetengah wanita mengalami gejala teruk yang boleh mengurangkan kualiti hidup mereka secara drastik.

Kajian telah menunjukkan bahawa dos 250 miligram serbuk halia didapati sama berkesan dalam mengurangkan kesakitan haid seperti banyak ubat penahan sakit yang dijual di kaunter. Jika anda lebih suka menggunakan ubat semula jadi apabila boleh, ini bermakna anda boleh cuba menukar ubat sakit anda dengan produk halia dalam beberapa hari pertama haid anda dan mungkin melihat faedah yang serupa.

Kesihatan Jantung yang Lebih Baik
Halia diketahui menghasilkan banyak kesan yang sama seperti ubat penipisan darah, yang membantu mencegah pembekuan darah dan oleh itu mengurangkan risiko masalah kardiovaskular seperti strok atau serangan jantung. Pengambilan halia secara tetap juga boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan kolesterol, yang merupakan faktor risiko penyakit jantung.

Kurang Sakit Kronik
Sebatian bioaktif utama halia, gingerol, boleh mencipta banyak kesan kesihatan yang positif. Walau bagaimanapun, salah satu yang paling ketara ialah keupayaannya untuk mengurangkan keradangan di seluruh badan dan oleh itu melegakan beberapa jenis sakit kronik. Halia boleh digunakan sebagai suplemen yang berkesan untuk rejimen kesihatan anda jika anda mengalami masalah kesihatan yang menyebabkan anda sakit kronik.

Sistem Imun yang Lebih Kuat
Disebabkan oleh faedah anti-radang dan antioksidan halia, pengambilan bahan ini secara kerap boleh membawa kepada sistem imun yang lebih kuat dari masa ke masa dan peningkatan keupayaan badan anda untuk melawan penyakit. Ini bermakna peluang dikurangkan untuk mendapat penyakit ringan seperti selsema serta yang lebih teruk seperti selesema.


Tambahkan halia ke dalam diet anda: Taburkannya pada sayur-sayuran, dalam tumisan dan sup dan juga dalam teh panas anda. Tidak boleh cukup? Gaulkan Smoothie Rempah Halia atau buat sekumpulan Pancake Ubi Halia. 

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan 2.5 mg (2,500 mcg) biotin setiap hari boleh meningkatkan ketegasan, kekerasan dan ketebalan kuku. Dalam satu kajian, lebih separuh daripada orang yang mengambil biotin 2.5 mg sehari mengalami peningkatan 25% dalam ketebalan kuku mereka. Setakat ini, kajian menilai biotin dan kuku adalah kecil dan bukan kualiti tertinggi.

Biotin ialah vitamin B yang penting untuk banyak fungsi badan, termasuk memetabolismekan makanan — proses menukar makanan kepada tenaga. Dan ramai orang bersumpah bahawa biotin telah meningkatkan kesihatan rambut, kulit dan kuku mereka juga.Tetapi adakah biotin penyelesaian ajaib untuk mendapatkan kunci yang mengalir, kuku yang kuat dan kulit yang berseri? Pakar diet berdaftar Courtney Barth, RD, menerangkan kemungkinan manfaat biotin dan sama ada nutrien ini boleh membantu anda.


Faedah biotin

Biotin memainkan peranan penting dalam menukar karbohidrat, lemak dan protein kepada tenaga. Ia juga membantu sel-sel badan anda berfungsi dengan baik. Biotin adalah penting, yang bermaksud anda tidak boleh hidup tanpanya.Tetapi mengapa biotin mendapat status superhero apabila ia berkaitan dengan kesihatan rambut, kulit dan kuku? Mungkin kerana kekurangan biotin - tidak mempunyai cukup biotin - boleh menyebabkan:


Kuku rapuh.

Keguguran rambut.

Ruam merah, bersisik.


"Tetapi kekurangan biotin jarang berlaku di A.S.," jelas Barth. "Jadi jika anda mempunyai rambut yang menipis atau kuku rapuh, ia mungkin bukan disebabkan oleh kekurangan biotin. Biasanya terdapat satu lagi keadaan kesihatan yang menyebabkan masalah ini, seperti kekurangan zat besi atau masalah tiroid.Oleh itu, jangan menganggap pengambilan suplemen biotin akan menyembuhkan masalah rambut, kulit atau kuku. "Jika anda melihat perubahan mendadak pada rambut, kulit atau kuku anda, berjumpa dengan pembekal anda," kata Barth. "Jangan rawat diri dengan suplemen biotin tanpa mengetahui puncanya."


Berapa banyak biotin yang anda perlukan?

Orang dewasa memerlukan 30 mikrogram biotin setiap hari untuk mengelakkan kekurangan. Kebanyakan orang mendapat biotin yang mencukupi melalui diet mereka.

"Biotin terdapat dalam kebanyakan makanan yang kita makan, seperti bijirin yang diperkaya, kuning telur, daging dan kekacang (seperti lentil, kacang ayam dan kacang)," jelas Barth. "Dan adalah lebih baik untuk mendapatkan vitamin dan mineral anda melalui diet seimbang daripada makanan tambahan."


Jika anda hamil atau menyusu, anda memerlukan lebih banyak biotin, walaupun - 35 mikrogram sehari.

"Wanita hamil atau menyusu sering mendapat manfaat daripada vitamin pranatal," kata Barth. “Vitamin pranatal mengandungi biotin, asid folik dan nutrien lain yang penting untuk kesihatan ibu dan bayi. Jika anda tidak pasti vitamin pranatal yang perlu diambil, tanya perawat anda."


Adakah suplemen biotin membantu pertumbuhan rambut?

Mungkin anda tidak bimbang tentang kekurangan biotin tetapi tertanya-tanya sama ada suplemen biotin boleh membantu anda mendapatkan rambut yang menakjubkan. Lagipun, banyak produk mengiklankan biotin sebagai penggalak pertumbuhan rambut.

"Tiada kajian telah membuktikan bahawa suplemen biotin akan mengubah penampilan rambut, kulit atau kuku anda," kata Barth. "Tetapi sesetengah orang mendapati bahawa mengambil suplemen biotin membantu mereka meningkatkan pertumbuhan rambut dan kuku. Biasanya tidak berbahaya untuk mencuba biotin untuk rambut yang lebih tebal atau kuku yang lebih sihat."

Jika anda memutuskan untuk mengambil suplemen, bersabarlah. "Ia mengambil masa beberapa bulan untuk melihat pertumbuhan rambut atau kuku baru," kata Barth. "Biotin mungkin patut dicuba jika doktor anda memberi anda kebenaran. Tetapi ini bukan jaminan bahawa anda akan melihat perubahan besar dalam penampilan anda."


Kesan sampingan suplemen biotin

Suplemen biotin mempunyai sedikit kesan sampingan jika anda mengambilnya seperti yang diarahkan. "Suplemen biotin dan vitamin B-kompleks adalah selamat untuk kebanyakan orang, walaupun ia boleh menyebabkan sedikit sakit perut," kata Barth.

Suplemen biotin dos tinggi juga boleh mengganggu keputusan ujian perubatan tertentu, jadi beritahu pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengambilnya, nasihat Barth.

Biotin dan vitamin B lain adalah larut air, jadi sukar untuk berlebihan padanya. "Jika anda mengambil lebih banyak biotin daripada yang anda perlukan, badan anda tidak menyimpannya," jelas Barth. "Anda secara semula jadi menyingkirkan biotin berlebihan dan vitamin B lain apabila anda membuang air kecil."


Namun, lebih banyak tidak selalu lebih baik. Jangan mengambil lebih daripada dos yang disenaraikan pada pakej dan berhenti mengambil biotin jika anda melihat kesan sampingan.



A Better You Today. Theme by STS.