Jadi, anda mungkin pernah mendengar tentang resipi air detoks dalam simposium dan iklan pemakanan. Mungkin anda juga merancang untuk mencubanya tidak lama lagi! Semua orang tahu air minuman adalah penting untuk gaya hidup sihat, tetapi air detoks mengambil kepentingan itu lebih tinggi dan patut dicuba. Selain membantu anda kekal terhidrat, air detoks juga membantu anda mengawal metabolisme anda. Namun, tidak semua air detox yang terdapat di pasaran hari ini disediakan dengan baik. Ada yang penuh dengan gula, pemanis, dan kalori kosong. Jadi, meneliti perkara yang perlu dielakkan akan membantu anda membuat keputusan yang betul.

Secara teknikalnya, air detox bukan sekadar minuman penurunan berat badan. Ia mempunyai banyak kelebihan lain untuk kesihatan anda selain pengurusan berat badan. Tahukah anda badan anda melakukan kerja yang hebat sebagai penyahtoksin diri menggunakan organ utama seperti hati dan buah pinggang? Walau bagaimanapun, air detoks membantu anda kekal terhidrat sambil menguatkan proses detoksifikasi badan. Sokongan semasa untuk air detoks dalam kalangan penjagaan kesihatan berpunca daripada penyelidikan berbeza yang menyokong manfaatnya.

Komponen Air Detox

Air detox ialah air tulen yang diselitkan dengan sayur-sayuran, buah-buahan dan herba. Berbeza dengan smoothie dan jus, anda tidak perlu menggabungkan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan air untuk dinikmati. Hanya infusi tanpa mengadun memastikan air kekal bebas kalori. Tiada arahan khusus tentang apa yang harus terkandung dalam air detoks anda melainkan anda mengikut resipi. Terpulang kepada anda untuk memutuskan apa yang masuk ke dalam air detoks anda, tidak ada peraturan yang ketat, dan anda boleh menjadi kreatif dengannya! Sebagai contoh, ia mungkin air detoks yang fokus untuk hati atau untuk penurunan berat badan.


Pink Untuk Jantung Anda


Resipi ini boleh berfungsi untuk menguatkan jantung anda dan meningkatkan sistem imun anda.

bahan-bahan

  • 1 biji lemon
  • 1 hirisan nipis tembikai
  • 10 helai daun pudina
  • 4-6 cawan ais
  • Air tambah lebih kurang secukup rasa

Cara Buat: 

  • Dalam balang, masukkan pudina, tembikai, dan jus lemon.
  • Tutup dengan air pilihan anda.
  • Tutup penutup dan goncangkannya dengan teliti.

ManfaatL-citrulline, yang terdapat dalam jumlah tinggi dalam tembikai, memudahkan pengaliran darah berkat ciri vasodilatasinya dan mengurangkan risiko penyakit kardio-metabolik. Ia juga mempunyai ciri anti-radang untuk mengurangkan kekejangan otot. 


Bangkitkan Pagi Anda!



Resipi ini boleh membantu anda bangkit semula selepas semalaman selepas makan malam beramai-ramai. Ia penuh dengan antioksidan untuk menyahtoksik hati anda.


bahan-bahan

  • 1 batang seleri
  • 1 epal
  • 1 biji lemon
  • Air mineral

Cara Buat


  • Basuh seleri. Potong hujung batang dan bahagian atas berdaun.
  • Basuh epal, dan campurkan dengan seleri.
  • Perah jus lemon dan satukan semua bahan dalam botol.
  • Anda boleh menambah air mineral mengikut citarasa anda.

ManfaatMenurut pelbagai kajian, tangkai seleri adalah salah satu sumber fitokimia yang paling penting seperti asid fenolik, flavon, flavonol, dan antioksidan seperti vitamin C, beta-karotena, dan mangan. Antioksidan ini berfungsi untuk mencegah kerosakan sel dan membersihkan hati.



Hijau Klasik



Resipi ini boleh membantu melawan keradangan dalam badan dan mengurangkan kembung perut, yang bermaksud lebih banyak tenaga untuk senaman anda!


bahan-bahan

  • 2 cawan daun bayam 
  • Segenggam daun dan batang pasli
  • 1 epal hijau, dibilas dengan isi dipotong dengan mengupas kulitnya
  • 1 timun, dibilas bersih
  • 2 buah lemon

Cara buat

  • Potong epal dan timun menjadi kepingan nipis yang mudah dimuatkan melalui pemerah jus.
  • Tanggalkan kulit kuning lemon, buang empulur putih dan isi lemon. Keluarkan mana-mana biji dan potong menjadi hirisan sederhana tebal.
  • Hidupkan pemerah jus dan perah semuanya, hingga sayur-sayuran, timun, epal dan lemon hancur dan halus.

ManfaatApabila beberapa ramuan resipi detoks digabungkan, kita juga boleh mendapatkan minuman yang kaya dengan lutein, antioksidan yang kuat. Kajian telah menunjukkan bahawa lutein memberikan manfaat dalam banyak penyakit.



Epal Untuk Lemak Perut Anda



Resipi ini boleh membantu mengurangkan lemak perut dan meningkatkan metabolisme anda.


bahan-bahan

  • 2 sudu besar cuka epal
  • 1 epal merah, dicuci, dihiris
  • 1 cawan air mineral

Cara buat

  • Campurkan semua bahan.


Manfaat-Kajian telah menunjukkan bahawa cuka epal dan sari apel berkesan dalam kawalan glisemik dan dalam rawatan dislipidemia. Kawalan glisemik adalah faktor besar dalam pembakaran lemak.



Shot Vitamin C



Resipi ini boleh membantu meningkatkan sistem imun anda untuk memastikan anda sihat sepanjang musim sejuk.


bahan-bahan

  • 1/4 sudu besar kunyit, basuh dan potong
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 oren
  • 1 biji lemon
  • Air (Pilihan)

Cara Buat

  • Basuh kunyit di bawah air mengalir dan keringkan. Potong mereka menjadi kepingan.
  • Belah oren dan lemon kepada dua. Gunakan pemerah pemerah tangan untuk mengeluarkan jus daripadanya.
  • Masukkan kunyit yang dicincang, jus lemon, jus oren, lada hitam, dan air dalam pengisar.
  • Tutup penutup dan kisar dalam pengisar sehingga semuanya hancur.
  • Keluarkan dan tapis kunyit menggunakan penapis jaringan halus.

  • Tuangkan jus ke dalam gelas dan nikmati.

ManfaatVitamin C, yang terdapat dalam jumlah yang tinggi dalam lemon dan oren, adalah antioksidan dan menyumbang kepada menguatkan sistem imun. Ia mempunyai banyak manfaat kesihatan, seperti membina kolagen dalam badan anda, jadi ia membantu penyembuhan luka dan pertumbuhan tulang.

 Apakah Minyak Kelapa?

Minyak kelapa adalah minyak makan yang dibuat daripada menekan isi di dalam kelapa. Ia menjadi pepejal pada suhu bilik dan cecair apabila dipanaskan. Terdapat dua jenis iaitu minyak kelapa dara dan ditapis. Minyak kelapa dara menggunakan santan segar, manakala ditapis menggunakan isi kelapa kering, juga dipanggil kopra. Minyak berasaskan tumbuhan ini digunakan sebagai lemak memasak. Ia juga merupakan bahan pelembap yang biasa dan berkesan dalam losyen dan produk penjagaan rambut.

Sebagai bahan makanan, minyak kelapa telah dipasarkan keran mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk membantu penurunan berat badan dan mencegah demensia. Tetapi ramai saintis mengatakan tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk dakwaan ini. Jika anda memasukkan minyak kelapa dalam diet anda, sebaiknya lakukan secara sederhana. Minyak kelapa digunakan sebagai lemak memasak, dan sebagai bahan pemutih dalam produk penjagaan kulit dan rambut. 



Khasiat Minyak Kelapa

Minyak kelapa tidak mempunyai kolesterol atau serat, tetapi ia mempunyai beberapa nutrien, walaupun dalam jumlah yang sangat kecil:

  • Asid laurik
  • Asid myristic
  • Asid palmitik
  • Lemak tak tepu tunggal
  • Lemak tak tepu
  • Sterol tumbuhan
  • Trigliserida rantaian sederhana (MCT)


Khasiat Minyak Kelapa

Beberapa kajian awal telah menunjukkan bahawa minyak kelapa mungkin mempunyai manfaat kesihatan tertentu. Tetapi pakar mengatakan kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mengesahkan penemuan ini. Selain itu, beberapa kajian tentang faedah diet minyak kelapa telah menggunakan jenis yang anda tidak boleh beli di kedai. Ia jauh lebih tinggi dalam trigliserida rantaian sederhana (MCT), sejenis lemak yang badan anda boleh menyerap dengan cepat.


Minyak kelapa untuk penurunan berat badan

MCT dalam minyak kelapa mudah ditukar kepada tenaga dan bukannya disimpan dalam badan anda sebagai lemak. Secara teori, ini boleh membantu anda berasa kenyang dan membantu dalam penurunan berat badan. Banyak bukti kajian menunjukkan minyak kelapa membantu orang ramai menurunkan berat badan. Selain itu ramai pengamal minyak kelapa dara berkongsi pengambilan minyak kelapa dara dalam pemakanan harian dapat mengurangkan beberapa gejala dan simptom tahap kesihatan ketika sakit. Selain itu, minyak kelapa biasa mengandungi kebanyakannya asid laurik, asid lemak yang badan anda dimetabolismekan dengan lebih perlahan.


Minyak kelapa dan fungsi otak

Para saintis berpendapat bahawa sel-sel otak penghidap Alzheimer tidak dapat menggunakan glukosa dengan betul untuk tenaga. Apabila anda mencerna minyak kelapa dan lemak lain, hati anda menghasilkan bahan kimia yang dipanggil keton. Keton ini boleh memberikan sumber tenaga alternatif untuk otak anda, yang mungkin membantu mengurangkan gejala Alzheimer. 

 

Minyak kelapa untuk rambut

Minyak kelapa boleh meningkatkan kesihatan rambut anda dengan menambahkan kelembapan. Ini membantu mengurangkan kelemumur, melembutkan keriting, dan memulihkan kelembapan pada rambut kering. Anda boleh menggunakannya sebagai perapi, bantuan penggayaan, atau topeng rambut biarkan masuk.


Minyak kelapa untuk kulit

Menggunakan minyak kelapa pada kulit anda membantu mengelakkan kehilangan air, yang menyebabkan kulit kering dan masalah lain seperti ekzema dan rosacea. Sapukan seperti losyen. Cuma jangan letak kat muka sebab boleh menyumbat pori. Asid laurik dalam minyak kelapa mempunyai ciri antimikrobial, jadi ia juga baik untuk meredakan kerengsaan kulit seperti terbakar pisau cukur.


Minyak kelapa sebagai pelincir

Minyak kelapa boleh berfungsi dengan baik sebagai pelincir seksual, terutamanya jika anda mempunyai alahan atau kulit sensitif. Ia tidak mungkin menyebabkan kerengsaan atau jangkitan.


Kumur dengan minyak kelapa

Oil pulling ialah apabila anda memasukkan minyak kelapa ke dalam mulut anda selama 10-15 minit, kemudian meludahkannya. Anda boleh melakukannya setiap hari, tetapi jangan berhenti memberus gigi anda. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa berkumur menggunakan minyak kelapa boleh membantu dengan kebersihan gigi.


Daging merah tanpa lemak adalah sumber zat besi, zink dan B12 yang sangat baik dan mudah diserap. Zat besi amat penting semasa bayi dan untuk remaja perempuan, wanita hamil, wanita haid dan atlet ketahanan. Zat besi dan zink dalam makanan haiwan lebih mudah diserap oleh badan berbanding makanan tumbuhan seperti kekacang, biji benih dan kekacang/kacang. Namun, vitamin C yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu penyerapan zat besi daripada makanan bukan haiwan ini. Kekacang membekalkan banyak nutrien yang sama seperti daging tanpa lemak, ayam itik, ikan dan telur dan kerana ini mereka telah diletakkan dalam kumpulan makanan ini serta kumpulan makanan sayuran. Mereka adalah penting dalam corak pemakanan vegetarian dan vegan untuk mendapatkan cukup nutrien utama yang terdapat dalam kumpulan makanan ini.



Apakah kandungan daging dan ayam itik tanpa lemak, ikan, telur, tauhu, kacang dan biji serta kumpulan kekacang/kacang?

Makanan daripada kumpulan makanan ini terbahagi kepada 6 kategori. Contohnya termasuk:

  • Daging tanpa lemak - Daging lembu, kambing biri-biri, daging lembu, daging babi, kanggaru, sosej tanpa lemak (kurang garam)
  • Ayam - Ayam, ayam belanda, itik, emu, angsa, burung belukar
  • Ikan dan makanan laut - Ikan, udang, ketam, udang galah, kerang, tiram, kerang, kerang
  • Telur - Telur ayam, telur itik
  • Kacang dan biji - Badam, kacang pain, walnut, macadamia, hazelnut, gajus, kacang tanah, taburan kacang, biji labu, bijan, biji bunga matahari, kacang brazil
  • Kekacang/kacang - Semua kekacang, lentil, kacang ayam, kacang belah, tauhu.


Faedah kesihatan daging dan ayam itik tanpa lemak, ikan, telur, tauhu, kacang dan biji, dan kumpulan kekacang/kacang.

Daging merah tanpa lemak membekalkan sumber nutrien yang sangat baik, namun pengambilan lebih daripada 100/120g setiap hari daging merah, iaitu lebih daripada dua kali ganda jumlah yang disyorkan, dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser kolorektal dan kanser buah pinggang. Jadi ingat untuk makan juga makanan lain dari kumpulan makanan ini. Pilihan bukan daging seperti kekacang menyediakan banyak nutrien yang sama seperti daging, ayam, ikan dan telur. Malah, kacang dan biji boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan tidak dikaitkan dengan penambahan berat badan jika jumlah pengambilan tenaga (kilojoule) dikawal.

Banyak juga kebaikan makan ikan. Pengambilan ikan lebih daripada sekali seminggu dikaitkan dengan pengurangan risiko mengalami demensia pada orang dewasa yang lebih tua. Mengambil ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu mempunyai lebih banyak faedah dengan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, strok, dan degenerasi makula berkaitan usia di mata. Sasarkan kira-kira 2 hidangan ikan seminggu, lebih baik ikan berminyak.

Magnesium adalah mineral yang penting untuk kesihatan otot, saraf, tulang dan paras gula dalam darah. Jika anda tidak mendapat magnesium yang mencukupi dalam diet anda dalam tempoh yang lama, anda mungkin berisiko lebih tinggi mendapat masalah kesihatan seperti serangan jantung, strok, diabetes atau osteoporosis. Kekurangan magnesium yang teruk boleh menyebabkan gejala termasuk kebas, kekejangan otot dan irama jantung yang tidak normal. Makanan tinggi magnesium termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, kekacang, kacang, biji dan bijirin penuh. Berapa banyak magnesium yang anda perlukan bergantung pada umur, jantina dan peringkat kehidupan anda.


Begitu banyak sekali penyakit di zaman moden ini adalah disebabkan oleh tekanan dan stres yang menyebabkan kesakitan. Otot menjadi tegang, menguncup dan salur darah mengecut. Sel-sel akan kekurangan oksigen dan mungkin menyebabkan tisu kawasan itu mati dan sakit. Semua disebabkan oleh stres dan penguncupan (contraction). Kejadian stres dan ketegangan ini mungkin disebabkan olehkekurangan satu mineral utama yang tidak dapat badan kita hasilkan iaiatu: Magnesium. Selain sumber gizi yang kekurangan magnesium, kerosakan sistem pencernaan terutamanya kekurangan asid perut menyebabkan penyerapan magnesium berkurangan. Magnesium mempunyai lebih daripada 300 fungsi biokimia di dalam badan termasuk keseimbangan DNA dan RNA yang membentuk genetik yang sihat. Kekurangan magnesium dikaitkan dengan banyak penyakit kronik.

Apakah fungsi magnesium?
Magnesium diperlukan untuk banyak proses dalam badan.

Magnesium adalah penting:

  • untuk otot dan saraf berfungsi dengan baik
  • untuk mengekalkan gula darah dan tekanan darah pada tahap yang betul
  • untuk membuat protein, tulang dan DNA (bahan genetik)
Apakah komplikasi kekurangan magnesium?
Tahap magnesium yang rendah dari masa ke masa boleh membawa kepada masalah dengan aliran nutrien lain ke dalam dan keluar dari sel-sel badan, termasuk kalsium dan kalium.

Jika anda tidak mempunyai magnesium yang mencukupi dalam badan anda, anda mungkin mengalami gejala seperti:

  • sakit kepala
  • hilang selera makan
  • pening dan muntah
  • keletihan dan kelemahan
Kekurangan magnesium yang teruk boleh menyebabkan:

  • kebas atau kesemutan
  • kekejangan otot
  • sawan
  • irama jantung yang tidak normal
Orang yang kekurangan magnesium lebih berisiko untuk mendapat:

  • tekanan darah tinggi
  • penyakit jantung
  • strok
  • diabetes jenis 2
  • osteoporosis
  • migrain
Bagaimanakah saya mendapat magnesium yang mencukupi?
Magnesium diperoleh daripada makanan atau daripada suplemen. Makanan tinggi magnesium termasuk:

  • sayuran berdaun hijau
  • kekacang
  • kacang dan biji
  • bijirin penuh

Minyak ikan, sering disebut sebagai omega 3, telah digunakan sejak sekian lama dan terkenal dengan manfaat kesihatannya. Ikan seperti trout, makarel, tuna, herring, sardin dan salmon yang berminyak atau baik untuk anda digunakan untuk membuat minyak ikan. Ia kaya dengan asid lemak omega-3 dan vitamin A dan D. Ia sering dibuat daripada ikan berminyak termasuk tuna, makarel, ikan bilis dan herring. Walau bagaimanapun, ia hanya jarang dihasilkan daripada hati haiwan lain, seperti minyak hati ikan kod. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), 1-2 hidangan ikan perlu dimakan setiap minggu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ikan, yang mengandungi asid lemak omega-3, mempunyai beberapa manfaat kesihatan dan keupayaan untuk mencegah beberapa penyakit.


Kajian FDA yang berasingan mengesyorkan penggunaan minyak ikan setiap hari. Ia mengurangkan tahap kolesterol dalam badan dengan ketara dan meningkatkan kesihatan jantung. Selain itu, ia menggalakkan peredaran darah yang normal. Selain itu, ia melindungi daripada penyakit jantung dan strok. Selain membantu untuk beberapa penyakit berkaitan buah pinggang ialah minyak ikan.Apakah faedah sebenar minyak ikan?


Membantu meningkatkan fungsi otak

Semua sistem lain dalam organisma dikawal oleh otak. Menurut kajian, paras darah rendah asid lemak omega-3 dikaitkan dengan kurang melankolis dan kebimbangan. Suplemen minyak ikan telah terbukti lebih unggul daripada plasebo dalam rawatan kemurungan apabila diambil bersama dengan terapi yang diiktiraf. Pengambilan omega-3 yang betul juga menggalakkan pengaliran darah serebrum yang sesuai. Peningkatan aliran darah ke kawasan otak tertentu telah dikaitkan dengan prestasi yang lebih baik pada aktiviti kognitif tertentu, menurut penyelidikan mengenai pengimejan otak. Selain itu, aliran darah yang sihat meningkatkan kognisi dan mengurangkan risiko demensia.


Membantu meningkatkan ketumpatan tulang

Mengambil suplemen omega-3 DHA dan EPA, menurut penyelidikan, membantu tulang belakang orang tua mempunyai ketumpatan mineral tulang yang lebih tinggi. Kajian berasingan mendapati bahawa mengambil suplemen minyak ikan dikaitkan dengan penurunan kejadian patah tulang, terutamanya pada orang yang mempunyai risiko keturunan yang lebih besar untuk jenis kerosakan ini. Penyelidikan meluas telah menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 boleh menghalang kalsifikasi vaskular dan mikrokalsifikasi dalam tisu kanser. Asid lemak ini meningkatkan kualiti tulang dengan mengurangkan degradasi tulang dan meningkatkan mineralisasi. 


Memudahkan pertumbuhan rambut yang kuat, panjang dan berkilau

Asid lemak omega-3 telah ditunjukkan dalam beberapa kajian untuk menyuburkan rambut, menggalakkan perkembangannya, dan juga mengurangkan keradangan, yang kadangkala dikaitkan dengan keguguran rambut. Kulit anda mungkin kelihatan lebih muda dan lembap selepas mengambil asid lemak omega-3, dan rambut anda mungkin kelihatan lebih berkilau dan sihat. Hormon yang menyebabkan keguguran rambut dihasilkan oleh enzim 5-alpha reductase, yang dihalang oleh asid lemak omega-3.


Menggalakkan pertumbuhan kulit

Asid lemak omega-3 boleh membantu mengawal jumlah minyak yang dihasilkan oleh kulit, meningkatkan penghidratan yang seimbang, mengurangkan jerawat, dan melambatkan penuaan. Asid lemak omega-3 juga melegakan kulit yang kasar, kering dan membantu dalam pengurangan keradangan dan dermatitis. Selain itu, ia membantu mencipta penghalang kulit, menghentikan jerawat, dan menjadikan kulit anda kelihatan berseri dan sihat.


Rawatan untuk Asma

Keadaan paru-paru yang dipanggil asma membawa kepada sesak nafas. Edema pulmonari adalah faktor utama. 90% pesakit asma mempunyai hipersensitiviti yang disebabkan oleh senaman. Menurut satu kajian, menambah dengan omega-3 PUFA mungkin merupakan terapi adjuvant yang berjaya untuk merawat hiperresponsif saluran pernafasan. Oleh itu, ia boleh membantu dalam mengurangkan gejala asma.



Kulit Ayam Tinggi dengan Lemak Tak Tepu



Berikut adalah satu lagi kejutan: Lemak tak tepu boleh membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Kulit juga mempunyai omega-3, -6, dan asid lemak lain yang sama baiknya untuk kesejahteraan keseluruhan anda. 

Apa ada pada kulit ayam?

55% air

35% connective tissue- yang banyak collagen.

5-10 % - lemak /fatty acids - mainly unsaturated fat - kalau ambil sederhana bagus  untuk kesihatan jantung anda. 

0.5% - ash

So dalam tu ada micronutrients apa pula?

1. Vitamin A

2. Calcium, Magnesium

3. Thiamine 

4. Vitamin B6 and B5

5. Niacin

6. Phosporus

7. Copper, Iron, Zinc

Salah satu protein yang ada pada kulit ayam ni GLYCINE - bagus ni untuk tidur yang nyenyak. 

Macam yang ambil collagen juga - glycine promotes deep sleep. 

Ramai terkejut bila ada nasihat supaya jangan buang kulit ayam. Ayam adalah makanan lengkap, rugi kalau bayar duit untuk seekor ayam tapi semua kulit, barang dalam, kaki dan sebagainya buang. So mari kita unlearn relearn. 

Pernah benar-benar berfikir tentang itu?

6 Sebab Mengapa Kulit Ayam Baik Untuk Anda

Apabila kita bercakap tentang makanan keseluruhan, yang kami maksudkan adalah makanan yang diproses secara minimum. Produk alam semula jadi - dalam bentuk semula jadi. Makan keseluruhan makanan bermakna makan semua bahagian yang boleh dimakan. Sebagai contoh, lemak yang terdapat secara semula jadi dalam susu. Batang pada kangkung. Kulit pada epal dan kentang dan…ya, ayam.

Kebanyakan dari kita telah diberitahu bahawa kulit ayam adalah tidak baik untuk dimakan. Tidak seperti daging lembu, yang disaluti dengan lemak, namun tidak untuk lemak pada ayam terletak betul-betul di bawah kulit.

Jika teori makan keseluruhan makanan ini masih tenggelam, berikut adalah 6 sebab mudah mengapa makan kulit ayam sebenarnya baik untuk anda. Saya pasti mengesyorkan makan produk haiwan berkualiti tinggi yang anda boleh dapatkan. Ini bermakna memilih sumber anda. Jika anda tidak tinggal berhampiran ladang yang dipercayai, anda boleh memesan ayam ternakan bebas di sini.


1. Mari kita bercakap tentang jenis lemak yang anda akan dapati dalam kulit ayam. Ia terutamanya monotaktepu, dalam bentuk asid oleik. Asid oleik, juga terdapat dalam minyak zaitun, terkenal dengan kesan yang baik terhadap kolesterol.

2. Sudah tentu terdapat juga lemak tepu dalam kulit ayam. Ini bukan kebetulan. Alam menyediakan apa yang diperlukan oleh tubuh. Badan tidak memerlukan soda. Badan tidak memerlukan gula kapas. Atau Gatorade. Tubuh sebenarnya memerlukan sedikit lemak tepu. Jadi makanlah.

3. Jika anda berada dalam golongan pengiraan kalori, terdapat kira-kira 50 perbezaan kalori antara ayam dengan atau tanpa kulit. Nampaknya harga yang kecil untuk membayar peningkatan besar dalam rasa dan kepuasan.

4. Adakah saya menyebut rasa dan kepuasan? Apabila makanan anda memuaskan selera dan keinginan badan anda, anda tidak perlu makan banyak atau sekerap. Mengidam gula berkurangan dan anda boleh kembali menyukai makanan dan bukannya takut. 

5. Lemak tidak menjadikan anda gemuk. Jika ia berlaku, kegilaan rendah lemak/tanpa lemak akan memberikan kita sebuah negara orang yang langsing. Sebaliknya, kita mempunyai wabak obesiti. Berikut adalah pemikiran, makan kulit yang berlaku secara semula jadi pada ayam. 

6. Lupakan perapan, perasa dan resipi yang rumit! Lemak semulajadi menjadikan ayam sedap, apa adanya. Memasak adalah mudah.

So kesimpulannya - makan ajelah kulit ayam ni.

Kulit ayam ni macam natural flavour untuk daging ayam especially kalau roasted ..so kita akan guna kurang garam. 

Faedah cili adalah sangat luas dan mempunyai banyak kesan positif kepada kesihatan keseluruhan seseorang. Mereka telah ditunjukkan untuk membantu meningkatkan metabolisme dan kadar pembakaran lemak, serta menyumbang kepada penurunan berat badan (bersama-sama dengan senaman dan gaya hidup sihat! Siapa tak suka makan pedas, kebiasaannya orang asia suka makanan pedas.

Menurut laporan baru, lada cili dalam diet anda boleh mengurangkan risiko kematian akibat kanser atau penyakit kardiovaskular, dan juga boleh menggalakkan umur panjang. Analisis itu termasuk data daripada lebih setengah juta orang di pelbagai negara. Jika dibandingkan dengan orang yang tidak pernah atau jarang makan lada cili, mereka yang kerap memakannya mempunyai kadar kematian yang lebih rendah akibat penyakit kardiovaskular (sebanyak 26%), kanser (sebanyak 23%), atau sebarang sebab (sebanyak 25%).

Walaupun penemuan daripada laporan ini mungkin kelihatan terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, mereka membina penerbitan beberapa kajian lain yang mengaitkan manfaat kesihatan kepada penggunaan lada cili. Sebagai contoh, kajian ini mendapati bahawa orang yang mengambil lada cili empat atau lebih kali seminggu selama lapan tahun mempunyai kadar kematian yang jauh lebih rendah, termasuk akibat penyakit kardiovaskular, berbanding dengan orang yang jarang atau tidak pernah melakukannya.

Sebab lada cili boleh menjadi rahmat kepada kesihatan tidak jelas. Satu teori mengaitkannya dengan capsaicin. Itulah bahan dalam lada cili yang memberikan kepanasannya. Capsaicin adalah antioksidan yang kuat dengan sifat anti-radang. Antara manfaat cili:-


1. Membaiki Saluran Pencernaan

Ini mungkin terdengar kontra-intuitif, tetapi capsaicin dalam lada sebenarnya bertindak sebagai anti-merengsa. Orang yang mengalami ulser telah diberitahu selama bertahun-tahun untuk mengelakkan makanan pedas panas, tetapi penyelidikan telah mendedahkan bahawa lada bermanfaat untuk ulser. Sebagai contoh, serbuk lada membekalkan sejumlah kecil anti-oksidan dan bahan kimia lain untuk membantu masalah penghadaman seperti, menyembuhkan sakit perut, mengurangkan gas usus, menyembuhkan cirit-birit dan bertindak sebagai ubat semula jadi untuk kekejangan. Ia melakukan ini dengan mengurangkan keasidan dalam saluran pencernaan yang menyebabkan ulser. Ia juga membantu menghasilkan air liur dan merangsang jus gastrik membantu penghadaman.



2. Menggalakkan Jantung yang Sihat

Ia juga membantu sistem peredaran darah dan mencegah penyakit jantung dengan menurunkan kolesterol serum darah dan mengurangkan deposit lipid, dan oleh itu, membalikkan pembekuan darah yang berlebihan. Ia juga melebarkan saluran darah untuk membantu pengaliran darah.


3. Mengurangkan Migrain

Pernahkah anda mengalami kesakitan pada bahagian badan yang menjadi tumpuan anda sehingga anda mengalami kesakitan lain yang lebih teruk? Kesakitan asal hilang begitu sahaja apabila otak anda memberi tumpuan kepada kecederaan baru. Fenomena ini adalah apa yang berlaku kepada migrain apabila anda mengambil lada panas. Badan anda menjadi desensitisasi terhadap migrain dan rasa sakit secara keseluruhan berkurangan.


4. Melegakan Sakit Sendi

Disebabkan oleh sifat melegakan kesakitan yang berkuasa capsaicin daripada lada, ia boleh digunakan pada kulit untuk mengurangkan bahan kimia P, bahan yang membawa mesej sakit ke otak. Akhirnya, reseptor kesakitan meletihkan diri mereka dengan menghabiskan rizab badan. Apabila ini berlaku, capsaicin bertindak sebagai penghilang rasa sakit. Ia digunakan dengan berkesan untuk kayap, neuropati HIV dan jenis kesakitan lain.


5. Meningkatkan Metabolisme / Menggalakkan Penurunan Berat Badan

Lada pedas meningkatkan kadar metabolisme dengan menjana proses termogenik dalam badan kita yang menjana haba. Proses itu menggunakan tenaga, dan dengan itu, membakar kalori tambahan. Itu sebab bila kita makan makanan pedas auto berpeluh. Di samping itu, jika lada panas dimakan semasa sarapan pagi, selera makan berkurang sepanjang hari yang akhirnya membantu dalam penurunan berat badan. Ia juga boleh mengubah protein dalam badan anda untuk memerangi pengumpulan lemak.Capsaicin juga telah dikaji sebagai kaedah holistik untuk menurunkan berat badan. Ia secara selektif akan memusnahkan serabut saraf yang menghantar mesej dari perut ke otak.


A Better You Today. Theme by STS.