Apakah air lemon?

Lemon dan buah sitrus lain terkenal dengan kulit berlubang berwarna-warni dan rasa tart yang menyegarkan. Air lemon ialah jus buah limau yang digabungkan dengan air dan boleh diminum panas atau sejuk, dengan tambahan seperti kulit limau, madu, pudina atau rempah ratus seperti kunyit atau lada cayenne.

picsource:gettyimages.com


Khasiat air lemon

Segelas (150ml) air lemon dengan jus 1 lemon menyediakan kira-kira:

4Kcal / 16KJ

0.1g Protein

0.8g Karbohidrat

65mg Kalium

18mg Vitamin C

5 manfaat kesihatan terbaik air lemon

Tajuk utama telah mengaitkan minum air lemon dengan banyak tuntutan kesihatan, termasuk penurunan berat badan, penghadaman yang lebih baik, kesan 'mengalkalikan' pada badan, kulit yang lebih baik dan detoksifikasi. Penyelidikan, terutamanya kajian manusia, untuk menyokong tuntutan kesihatan ini adalah minimum tetapi kita boleh mengambil daripada kajian yang telah melihat manfaat kedua-dua bahan ini secara berasingan.


1. Sumber penghidratan

Air adalah nutrien yang kritikal dan tanpanya kita boleh bertahan untuk beberapa hari sahaja. Malah, ia membentuk 75% daripada berat badan bayi dan 55% daripada orang dewasa. Jika anda seorang yang sukar untuk minum air, maka menambah limau ke dalam air panas atau sejuk boleh menjadikannya lebih sedap. Dehidrasi adalah perkara biasa dan boleh disertai dengan sakit kepala, pening dan keletihan - amat penting untuk memastikan anda mengambil cecair yang mencukupi semasa bersenam atau dalam cuaca panas. NHS menasihatkan minum 6-8 gelas cecair, idealnya air, sehari.


2. Sumber vitamin C

Selama berabad-abad, limau sangat dihormati untuk merawat skurvi, keadaan yang kini jarang berlaku yang boleh berkembang melalui kekurangan vitamin C (asid askorbik). Vitamin C sering didakwa menyokong sistem imun namun, kajian masih tidak dapat disimpulkan. Satu kajian mendapati bahawa walaupun vitamin C tidak menghalang orang yang sihat daripada dijangkiti selesema biasa, ia mungkin memendekkan tempoh simptom, dan ia mungkin mengurangkan separuh risiko selesema biasa pada orang yang terdedah kepada tekanan fizikal yang melampau (cth. pelari maraton) .


3. Boleh menyokong kesihatan kulit

Beberapa bukti telah mengaitkan vitamin C (atau asid askorbik) dan flavonoid, yang merupakan sebatian pelindung yang terdapat dalam buah sitrus, dengan peningkatan dalam keadaan kulit. Vitamin C dikenali untuk membantu badan menghasilkan kolagen, yang menyumbang kepada integriti kulit. Menariknya, kajian pada 2016 menunjukkan bahawa minuman jus berasaskan sitrus boleh membantu mencegah kesan merosakkan yang membawa kepada penuaan kulit pramatang pada tikus.


4. Boleh membantu penghadaman

Sesetengah orang mendapati minum segelas air lemon, terutamanya perkara pertama pada waktu pagi, membantu kelancaran pencernaan. Walaupun ini terutamanya subjektif dan laporan adalah anekdot, kajian mengenai tikus menunjukkan beberapa janji. Kajian pada tahun 2019 mencadangkan bahawa pengambilan minuman yang kaya dengan polifenol lemon seumur hidup kelihatan melambatkan perubahan berkaitan usia yang dilihat dalam usus, termasuk perubahan dalam keseimbangan bakteria usus yang bermanfaat.


5. Boleh membantu mencegah batu karang

Asid sitrik yang terdapat dalam jus lemon boleh membantu mencegah batu karang yang disebabkan oleh pengumpulan kalsium oksalat, dan cecair tambahan daripada air boleh membantu mengekalkan penghidratan dan membuang batu yang berpotensi.


Adakah air lemon selamat untuk semua orang?

Secara amnya selamat untuk kebanyakan orang, terdapat beberapa pertimbangan jika anda memilih untuk minum air lemon. Ini termasuk kemungkinan hakisan pada enamel gigi dan bagi mereka yang mengalami sakit jantung, anda mungkin mendapati simptom anda bertambah teruk dengan meminum air lemon. Walau bagaimanapun, kesan ini berubah-ubah dengan sesetengah penghidap pedih ulu hati mengalami kelegaan selepas mengambil air lemon.


Cara membuat air lemon

Air lemon adalah semata-mata; jus dan/atau hirisan lemon termasuk kulit dalam air. Air suam atau sejuk terpulang kepada anda. Anda boleh menambah bahan dan perisa lain seperti oren atau pudina jika mahu. Lemon boleh dijus (lebih awal jika sesuai) dan juga disimpan dalam dulang kiub ais untuk dibekukan. Menggulung sebiji limau nipis di antara tangan anda atau di atas permukaan kerja sebelum memerah dikatakan menghasilkan lebih banyak jus. Lemon tidak berlilin membuat pilihan yang ideal jika anda ingin menggunakan kulit lemon atau menambah hirisan lemon ke dalam air. Jika hanya lemon berlilin yang ada, gosok kulitnya dengan lembut sebelum digunakan.


Beberapa remedi semulajadi dari bahan dapur rumah, seperti madu dan air masin, boleh membantu batuk hilang secara semula jadi. Jika remedi rumah tidak membantu, ubat-ubatan yang dijual bebas dan preskripsi boleh didapati. Alahan, jangkitan, dan refluks asid hanyalah beberapa kemungkinan penyebab batuk. Sesetengah remedi semulajadi boleh membantu melegakan batuk. Artikel ini mengulas ubat semula jadi yang boleh membantu mengurangkan batuk. Ditambah dengan musim tidak menentu hujan dan panas terik silih berganti, jerebu pula menambah buruk keadaan , menyebabkan batuk berpanjangan.


Batuk kronik boleh menjadi lebih daripada sekadar gangguan semata-mata. Ia boleh mengganggu tidur anda, membuat anda berasa tidak selesa, mengganggu kerja dan interaksi sosial, dan juga menandakan keadaan kesihatan yang mendasari. Berita baiknya ialah terdapat banyak ubat semulajadi yang boleh membantu melegakan batuk yang berterusan. Berikut adalah 10 cara untuk menghentikan batuk secara semula jadi:



1. Banyakkan minum air

Mengekalkan badan anda terhidrat dengan baik adalah barisan pertama pertahanan terhadap batuk. Apabila anda mengalami dehidrasi, badan anda menghasilkan kurang air liur dan lendir, menjadikan tekak anda kering dan lebih terdedah kepada kerengsaan. Ini boleh menyebabkan batuk yang tidak henti-henti. Minum banyak air membantu menipiskan lendir di kerongkong anda, menjadikannya lebih mudah untuk batuk dan membersihkan saluran pernafasan anda.


2. Makan sesudu madu

Madu adalah ubat yang telah lama digunakan untuk melegakan batuk. Sifat antibakteria dan antimikrobnya boleh membantu membersihkan jangkitan, manakala kelikatannya boleh menyaluti dan melegakan tekak yang jengkel. Pertimbangkan untuk mengambil sesudu madu sebelum tidur untuk mengurangkan batuk pada waktu malam. Amaran: Jangan sekali-kali memberi madu kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun kerana risiko botulisme.


3. Minum teh herba

Teh herba tertentu, seperti thyme, chamomile, peppermint dan akar liquorice, boleh memberi manfaat untuk batuk. Teh ini terkenal dengan sifatnya yang menenangkan dan boleh membantu mengurangkan refleks batuk. Kehangatan teh juga boleh merangsang pengeluaran air liur, seterusnya mengurangkan kekeringan dan kerengsaan tekak. Thyme, sebagai contoh, telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat penyakit pernafasan. Sebatiannya boleh mengendurkan otot tekak yang terlibat dalam batuk dan mengurangkan keradangan.


4. Berkumur sedikit air garam

Berkumur dengan air garam suam boleh membantu melegakan tekak yang sakit atau gatal, yang sering disertai dengan batuk. Air garam membantu mengurangkan keradangan dan membunuh bakteria, memberikan kelegaan sementara. Larutkan setengah sudu teh garam dalam 1 cawan air suam, kumur larutan selama beberapa saat, dan ludahkannya.


5. Makan sepotong nenas

Bromelain, enzim yang terdapat dalam nanas, boleh membantu menahan batuk dan melonggarkan lendir. Lebih baik makan sepotong nanas atau minum jus nanas asli, tetapi suplemen bromelain juga boleh didapati jika anda lebih suka bentuk yang lebih pekat.


6. Kurangkan keradangan dengan halia

Halia adalah anti-radang dan antioksidan semulajadi yang boleh membantu meredakan batuk. Ia boleh mengurangkan keradangan dalam saluran pernafasan anda dan mungkin membantu untuk menyekat refleks batuk. Cuba minum teh halia segar beberapa kali sehari untuk melegakan batuk.


7. Minum kunyit suam

Kunyit mengandungi curcumin, sebatian yang terkenal dengan ciri anti-radang, antioksidan, dan antivirus. Minuman kunyit suam boleh membantu melegakan tekak anda, mengurangkan keradangan dan melegakan batuk anda.


8. Tambahkan probiotik pada diet anda

Walaupun ia tidak secara langsung melegakan batuk, probiotik boleh mengimbangi flora gastrousus anda, yang boleh membantu meningkatkan sistem imun anda dan mencegah batuk yang disebabkan oleh selsema atau selesema. Probiotik boleh didapati dalam makanan yang ditapai seperti yogurt, sauerkraut, dan kimchi, atau diambil sebagai makanan tambahan.


9. Elakkan pendedahan kepada perengsa

Perengsa alam sekitar seperti asap, habuk, atau bau yang kuat boleh memburukkan lagi batuk. Menjaga persekitaran anda bersih dan mengelakkan pendedahan kepada perengsa boleh membantu dalam menguruskan batuk anda.


10. Kekalkan jadual tidur yang teratur

Tidur dan berehat Akhir sekali, berikan tubuh anda banyak masa untuk pulih. Tidur dan rehat adalah penting apabila anda menghadapi batuk, kerana ia memberi tubuh anda masa yang diperlukan untuk sembuh. Cuba kekalkan jadual tidur yang tetap dan cipta persekitaran tidur yang selesa dan tenang. Sentiasa ingat bahawa walaupun ubat semulajadi ini boleh memberikan kelegaan, mereka mungkin tidak merawat punca batuk anda.


Jika batuk anda berterusan selama lebih daripada seminggu, teruk, atau disertai dengan simptom lain yang membimbangkan seperti demam, penurunan berat badan, atau kesukaran bernafas, adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan.


Asid lemak mega-3 mempunyai manfaat kesihatan yang mengagumkan — termasuk melindungi kesihatan jantung anda. Asid ini didapati secara semula jadi dalam makanan seperti ikan, kerang dan beberapa minyak sayuran. Anda juga boleh mengambilnya sebagai pil tambahan. Dengan banyak suplemen omega-3 yang berbeza di pasaran, mungkin sukar untuk mengetahui yang mana satu yang terbaik — untuk kesihatan anda dan juga untuk alam sekitar.



Sebagai contoh, perkara terakhir yang anda mahu ialah membeli suplemen hanya untuk mengetahui minyak telah menjadi tengik. Dan ramai pengguna bimbang tentang pilihan suplemen mereka yang menyumbang kepada penangkapan ikan berlebihan dan kebimbangan alam sekitar yang lain. Jadi sertai kami sambil kami meneroka cara memilih suplemen omega-3 terbaik.


Apakah Omega-3?

Asid lemak omega-3 (atau ringkasnya omega-3) ialah sejenis lemak sihat yang terdapat dalam ikan berminyak dan kerang serta dalam minyak sayuran, kacang dan biji tertentu. Terdapat 3 jenis asid lemak omega-3:


EPA (asid eicosapentaenoic) dan DHA (asid docosahexaenoic), yang dikenali sebagai omega-3 rantai panjang, terdapat dalam ikan berminyak, ikan putih dan kerang.

ALA (asid alfa-linoleik) ditemui dalam minyak tumbuhan tertentu, seperti minyak biji rami, kacang soya dan kanola. Ia juga terdapat dalam kacang dan biji tertentu, seperti biji chia dan walnut.

Jadi mana yang patut anda pilih? Nah, ALA ialah cara yang kurang cekap untuk mendapatkan omega-3, kerana badan anda perlu menukarnya kepada EPA dan DHA sebelum anda boleh menggunakannya. Ramai orang memilih untuk mendapatkan omega-3 mereka daripada sumber ikan dan kerang. Tetapi jika anda mengikuti diet vegan atau vegetarian, ALA omega-3 daripada sumber tumbuhan mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk anda.

Faedah Kesihatan Omega-3

Terdapat pelbagai potensi manfaat kesihatan yang boleh anda perolehi daripada makanan dengan asid lemak omega-3 atau daripada mengambil suplemen omega-3:


Kesihatan jantung — Sentiasa makan ikan dan kerang yang kaya dengan omega-3 boleh membantu mencegah penyakit jantung. Walau bagaimanapun, penyelidikan tidak menemui kaitan antara pengambilan suplemen omega-3 dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Jadi jika anda berminat dengan omega-3 untuk kesihatan jantung, sebaiknya dapatkannya terus daripada ikan dan kerang.

Kehamilan dan penyusuan yang sihat — Omega-3 adalah penting untuk orang yang hamil dan menyusu, kerana ia membantu perkembangan sistem saraf bayi. Adalah sihat untuk makan ikan dan kerang semasa hamil, tetapi anda perlu memasaknya dengan teliti dan memilih jenis yang lebih rendah merkuri. Lihat panduan ini untuk makan makanan laut semasa mengandung dan menyusu daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah.

Pencegahan penyakit — Kajian baru-baru ini mendapati bahawa, apabila diambil bersama dengan vitamin D, omega-3 boleh membantu mencegah penyakit autoimun seperti arthritis rheumatoid dan lupus. Terdapat juga penyelidikan berterusan tentang manfaat omega-3 untuk mencegah penyakit otak dan mata - tetapi pada masa ini tidak terdapat bukti yang mencukupi untuk manfaat ini.


Bagaimana Memilih Minyak Ikan Omega-3 Terbaik

Berikut ialah beberapa petua untuk membantu anda memilih suplemen omega-3 yang sihat, stabil dan sumber mampan:

  1. Semak label untuk mendapatkan maklumat tentang kualiti. Cari perkataan seperti mentah, extra-virgin, diproses secara minima dan cold-pressed. Ini adalah petunjuk yang baik bahawa suplemen itu tidak tertakluk kepada pemprosesan komersial yang keras. Pilih produk yang telah diuji untuk logam berat dan bahan cemar. Ini boleh terkumpul dalam minyak ikan, jadi penting untuk mengetahui bahawa pengilang telah menguji masalah ini.
  2. Elakkan makanan tambahan yang diperkaya. Minyak ikan ialah sumber semula jadi vitamin A dan D. Tetapi jika label itu mempunyai "pengukuhan", ini bermakna vitamin semulajadi telah dikeluarkan melalui pemprosesan yang keras dan vitamin sintetik telah ditambahkan semula.
  3. Cari maklumat tentang kemampanan. Pilih produk yang mengiklankan amalan penangkapan ikan yang mampan daripada kapal nelayan artisan. Elakkan produk yang diperbuat daripada krill atau spesies batu kunci lain.
  4. Semak tarikh luput. Jangan beli atau gunakan produk yang sudah lapuk. Pastikan anda mengikuti garis panduan penyimpanan pengeluar, kerana sesetengah suplemen minyak ikan memerlukan penyejukan.
  5. Semak warna dan bau sebelum mengambil suplemen. Semak bau yang tidak menyenangkan atau warna luar biasa. Jika minyak ikan anda kelihatan tengik, mainkan dengan selamat dan gantikannya.


Jadi, anda mungkin pernah mendengar tentang resipi air detoks dalam simposium dan iklan pemakanan. Mungkin anda juga merancang untuk mencubanya tidak lama lagi! Semua orang tahu air minuman adalah penting untuk gaya hidup sihat, tetapi air detoks mengambil kepentingan itu lebih tinggi dan patut dicuba. Selain membantu anda kekal terhidrat, air detoks juga membantu anda mengawal metabolisme anda. Namun, tidak semua air detox yang terdapat di pasaran hari ini disediakan dengan baik. Ada yang penuh dengan gula, pemanis, dan kalori kosong. Jadi, meneliti perkara yang perlu dielakkan akan membantu anda membuat keputusan yang betul.

Secara teknikalnya, air detox bukan sekadar minuman penurunan berat badan. Ia mempunyai banyak kelebihan lain untuk kesihatan anda selain pengurusan berat badan. Tahukah anda badan anda melakukan kerja yang hebat sebagai penyahtoksin diri menggunakan organ utama seperti hati dan buah pinggang? Walau bagaimanapun, air detoks membantu anda kekal terhidrat sambil menguatkan proses detoksifikasi badan. Sokongan semasa untuk air detoks dalam kalangan penjagaan kesihatan berpunca daripada penyelidikan berbeza yang menyokong manfaatnya.

Komponen Air Detox

Air detox ialah air tulen yang diselitkan dengan sayur-sayuran, buah-buahan dan herba. Berbeza dengan smoothie dan jus, anda tidak perlu menggabungkan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan air untuk dinikmati. Hanya infusi tanpa mengadun memastikan air kekal bebas kalori. Tiada arahan khusus tentang apa yang harus terkandung dalam air detoks anda melainkan anda mengikut resipi. Terpulang kepada anda untuk memutuskan apa yang masuk ke dalam air detoks anda, tidak ada peraturan yang ketat, dan anda boleh menjadi kreatif dengannya! Sebagai contoh, ia mungkin air detoks yang fokus untuk hati atau untuk penurunan berat badan.


Pink Untuk Jantung Anda


Resipi ini boleh berfungsi untuk menguatkan jantung anda dan meningkatkan sistem imun anda.

bahan-bahan

  • 1 biji lemon
  • 1 hirisan nipis tembikai
  • 10 helai daun pudina
  • 4-6 cawan ais
  • Air tambah lebih kurang secukup rasa

Cara Buat: 

  • Dalam balang, masukkan pudina, tembikai, dan jus lemon.
  • Tutup dengan air pilihan anda.
  • Tutup penutup dan goncangkannya dengan teliti.

ManfaatL-citrulline, yang terdapat dalam jumlah tinggi dalam tembikai, memudahkan pengaliran darah berkat ciri vasodilatasinya dan mengurangkan risiko penyakit kardio-metabolik. Ia juga mempunyai ciri anti-radang untuk mengurangkan kekejangan otot. 


Bangkitkan Pagi Anda!



Resipi ini boleh membantu anda bangkit semula selepas semalaman selepas makan malam beramai-ramai. Ia penuh dengan antioksidan untuk menyahtoksik hati anda.


bahan-bahan

  • 1 batang seleri
  • 1 epal
  • 1 biji lemon
  • Air mineral

Cara Buat


  • Basuh seleri. Potong hujung batang dan bahagian atas berdaun.
  • Basuh epal, dan campurkan dengan seleri.
  • Perah jus lemon dan satukan semua bahan dalam botol.
  • Anda boleh menambah air mineral mengikut citarasa anda.

ManfaatMenurut pelbagai kajian, tangkai seleri adalah salah satu sumber fitokimia yang paling penting seperti asid fenolik, flavon, flavonol, dan antioksidan seperti vitamin C, beta-karotena, dan mangan. Antioksidan ini berfungsi untuk mencegah kerosakan sel dan membersihkan hati.



Hijau Klasik



Resipi ini boleh membantu melawan keradangan dalam badan dan mengurangkan kembung perut, yang bermaksud lebih banyak tenaga untuk senaman anda!


bahan-bahan

  • 2 cawan daun bayam 
  • Segenggam daun dan batang pasli
  • 1 epal hijau, dibilas dengan isi dipotong dengan mengupas kulitnya
  • 1 timun, dibilas bersih
  • 2 buah lemon

Cara buat

  • Potong epal dan timun menjadi kepingan nipis yang mudah dimuatkan melalui pemerah jus.
  • Tanggalkan kulit kuning lemon, buang empulur putih dan isi lemon. Keluarkan mana-mana biji dan potong menjadi hirisan sederhana tebal.
  • Hidupkan pemerah jus dan perah semuanya, hingga sayur-sayuran, timun, epal dan lemon hancur dan halus.

ManfaatApabila beberapa ramuan resipi detoks digabungkan, kita juga boleh mendapatkan minuman yang kaya dengan lutein, antioksidan yang kuat. Kajian telah menunjukkan bahawa lutein memberikan manfaat dalam banyak penyakit.



Epal Untuk Lemak Perut Anda



Resipi ini boleh membantu mengurangkan lemak perut dan meningkatkan metabolisme anda.


bahan-bahan

  • 2 sudu besar cuka epal
  • 1 epal merah, dicuci, dihiris
  • 1 cawan air mineral

Cara buat

  • Campurkan semua bahan.


Manfaat-Kajian telah menunjukkan bahawa cuka epal dan sari apel berkesan dalam kawalan glisemik dan dalam rawatan dislipidemia. Kawalan glisemik adalah faktor besar dalam pembakaran lemak.



Shot Vitamin C



Resipi ini boleh membantu meningkatkan sistem imun anda untuk memastikan anda sihat sepanjang musim sejuk.


bahan-bahan

  • 1/4 sudu besar kunyit, basuh dan potong
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 oren
  • 1 biji lemon
  • Air (Pilihan)

Cara Buat

  • Basuh kunyit di bawah air mengalir dan keringkan. Potong mereka menjadi kepingan.
  • Belah oren dan lemon kepada dua. Gunakan pemerah pemerah tangan untuk mengeluarkan jus daripadanya.
  • Masukkan kunyit yang dicincang, jus lemon, jus oren, lada hitam, dan air dalam pengisar.
  • Tutup penutup dan kisar dalam pengisar sehingga semuanya hancur.
  • Keluarkan dan tapis kunyit menggunakan penapis jaringan halus.

  • Tuangkan jus ke dalam gelas dan nikmati.

ManfaatVitamin C, yang terdapat dalam jumlah yang tinggi dalam lemon dan oren, adalah antioksidan dan menyumbang kepada menguatkan sistem imun. Ia mempunyai banyak manfaat kesihatan, seperti membina kolagen dalam badan anda, jadi ia membantu penyembuhan luka dan pertumbuhan tulang.

 Apakah Minyak Kelapa?

Minyak kelapa adalah minyak makan yang dibuat daripada menekan isi di dalam kelapa. Ia menjadi pepejal pada suhu bilik dan cecair apabila dipanaskan. Terdapat dua jenis iaitu minyak kelapa dara dan ditapis. Minyak kelapa dara menggunakan santan segar, manakala ditapis menggunakan isi kelapa kering, juga dipanggil kopra. Minyak berasaskan tumbuhan ini digunakan sebagai lemak memasak. Ia juga merupakan bahan pelembap yang biasa dan berkesan dalam losyen dan produk penjagaan rambut.

Sebagai bahan makanan, minyak kelapa telah dipasarkan keran mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk membantu penurunan berat badan dan mencegah demensia. Tetapi ramai saintis mengatakan tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk dakwaan ini. Jika anda memasukkan minyak kelapa dalam diet anda, sebaiknya lakukan secara sederhana. Minyak kelapa digunakan sebagai lemak memasak, dan sebagai bahan pemutih dalam produk penjagaan kulit dan rambut. 



Khasiat Minyak Kelapa

Minyak kelapa tidak mempunyai kolesterol atau serat, tetapi ia mempunyai beberapa nutrien, walaupun dalam jumlah yang sangat kecil:

  • Asid laurik
  • Asid myristic
  • Asid palmitik
  • Lemak tak tepu tunggal
  • Lemak tak tepu
  • Sterol tumbuhan
  • Trigliserida rantaian sederhana (MCT)


Khasiat Minyak Kelapa

Beberapa kajian awal telah menunjukkan bahawa minyak kelapa mungkin mempunyai manfaat kesihatan tertentu. Tetapi pakar mengatakan kami memerlukan lebih banyak penyelidikan untuk mengesahkan penemuan ini. Selain itu, beberapa kajian tentang faedah diet minyak kelapa telah menggunakan jenis yang anda tidak boleh beli di kedai. Ia jauh lebih tinggi dalam trigliserida rantaian sederhana (MCT), sejenis lemak yang badan anda boleh menyerap dengan cepat.


Minyak kelapa untuk penurunan berat badan

MCT dalam minyak kelapa mudah ditukar kepada tenaga dan bukannya disimpan dalam badan anda sebagai lemak. Secara teori, ini boleh membantu anda berasa kenyang dan membantu dalam penurunan berat badan. Banyak bukti kajian menunjukkan minyak kelapa membantu orang ramai menurunkan berat badan. Selain itu ramai pengamal minyak kelapa dara berkongsi pengambilan minyak kelapa dara dalam pemakanan harian dapat mengurangkan beberapa gejala dan simptom tahap kesihatan ketika sakit. Selain itu, minyak kelapa biasa mengandungi kebanyakannya asid laurik, asid lemak yang badan anda dimetabolismekan dengan lebih perlahan.


Minyak kelapa dan fungsi otak

Para saintis berpendapat bahawa sel-sel otak penghidap Alzheimer tidak dapat menggunakan glukosa dengan betul untuk tenaga. Apabila anda mencerna minyak kelapa dan lemak lain, hati anda menghasilkan bahan kimia yang dipanggil keton. Keton ini boleh memberikan sumber tenaga alternatif untuk otak anda, yang mungkin membantu mengurangkan gejala Alzheimer. 

 

Minyak kelapa untuk rambut

Minyak kelapa boleh meningkatkan kesihatan rambut anda dengan menambahkan kelembapan. Ini membantu mengurangkan kelemumur, melembutkan keriting, dan memulihkan kelembapan pada rambut kering. Anda boleh menggunakannya sebagai perapi, bantuan penggayaan, atau topeng rambut biarkan masuk.


Minyak kelapa untuk kulit

Menggunakan minyak kelapa pada kulit anda membantu mengelakkan kehilangan air, yang menyebabkan kulit kering dan masalah lain seperti ekzema dan rosacea. Sapukan seperti losyen. Cuma jangan letak kat muka sebab boleh menyumbat pori. Asid laurik dalam minyak kelapa mempunyai ciri antimikrobial, jadi ia juga baik untuk meredakan kerengsaan kulit seperti terbakar pisau cukur.


Minyak kelapa sebagai pelincir

Minyak kelapa boleh berfungsi dengan baik sebagai pelincir seksual, terutamanya jika anda mempunyai alahan atau kulit sensitif. Ia tidak mungkin menyebabkan kerengsaan atau jangkitan.


Kumur dengan minyak kelapa

Oil pulling ialah apabila anda memasukkan minyak kelapa ke dalam mulut anda selama 10-15 minit, kemudian meludahkannya. Anda boleh melakukannya setiap hari, tetapi jangan berhenti memberus gigi anda. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa berkumur menggunakan minyak kelapa boleh membantu dengan kebersihan gigi.


Daging merah tanpa lemak adalah sumber zat besi, zink dan B12 yang sangat baik dan mudah diserap. Zat besi amat penting semasa bayi dan untuk remaja perempuan, wanita hamil, wanita haid dan atlet ketahanan. Zat besi dan zink dalam makanan haiwan lebih mudah diserap oleh badan berbanding makanan tumbuhan seperti kekacang, biji benih dan kekacang/kacang. Namun, vitamin C yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran akan membantu penyerapan zat besi daripada makanan bukan haiwan ini. Kekacang membekalkan banyak nutrien yang sama seperti daging tanpa lemak, ayam itik, ikan dan telur dan kerana ini mereka telah diletakkan dalam kumpulan makanan ini serta kumpulan makanan sayuran. Mereka adalah penting dalam corak pemakanan vegetarian dan vegan untuk mendapatkan cukup nutrien utama yang terdapat dalam kumpulan makanan ini.



Apakah kandungan daging dan ayam itik tanpa lemak, ikan, telur, tauhu, kacang dan biji serta kumpulan kekacang/kacang?

Makanan daripada kumpulan makanan ini terbahagi kepada 6 kategori. Contohnya termasuk:

  • Daging tanpa lemak - Daging lembu, kambing biri-biri, daging lembu, daging babi, kanggaru, sosej tanpa lemak (kurang garam)
  • Ayam - Ayam, ayam belanda, itik, emu, angsa, burung belukar
  • Ikan dan makanan laut - Ikan, udang, ketam, udang galah, kerang, tiram, kerang, kerang
  • Telur - Telur ayam, telur itik
  • Kacang dan biji - Badam, kacang pain, walnut, macadamia, hazelnut, gajus, kacang tanah, taburan kacang, biji labu, bijan, biji bunga matahari, kacang brazil
  • Kekacang/kacang - Semua kekacang, lentil, kacang ayam, kacang belah, tauhu.


Faedah kesihatan daging dan ayam itik tanpa lemak, ikan, telur, tauhu, kacang dan biji, dan kumpulan kekacang/kacang.

Daging merah tanpa lemak membekalkan sumber nutrien yang sangat baik, namun pengambilan lebih daripada 100/120g setiap hari daging merah, iaitu lebih daripada dua kali ganda jumlah yang disyorkan, dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser kolorektal dan kanser buah pinggang. Jadi ingat untuk makan juga makanan lain dari kumpulan makanan ini. Pilihan bukan daging seperti kekacang menyediakan banyak nutrien yang sama seperti daging, ayam, ikan dan telur. Malah, kacang dan biji boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan tidak dikaitkan dengan penambahan berat badan jika jumlah pengambilan tenaga (kilojoule) dikawal.

Banyak juga kebaikan makan ikan. Pengambilan ikan lebih daripada sekali seminggu dikaitkan dengan pengurangan risiko mengalami demensia pada orang dewasa yang lebih tua. Mengambil ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu mempunyai lebih banyak faedah dengan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, strok, dan degenerasi makula berkaitan usia di mata. Sasarkan kira-kira 2 hidangan ikan seminggu, lebih baik ikan berminyak.

Magnesium adalah mineral yang penting untuk kesihatan otot, saraf, tulang dan paras gula dalam darah. Jika anda tidak mendapat magnesium yang mencukupi dalam diet anda dalam tempoh yang lama, anda mungkin berisiko lebih tinggi mendapat masalah kesihatan seperti serangan jantung, strok, diabetes atau osteoporosis. Kekurangan magnesium yang teruk boleh menyebabkan gejala termasuk kebas, kekejangan otot dan irama jantung yang tidak normal. Makanan tinggi magnesium termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, kekacang, kacang, biji dan bijirin penuh. Berapa banyak magnesium yang anda perlukan bergantung pada umur, jantina dan peringkat kehidupan anda.


Begitu banyak sekali penyakit di zaman moden ini adalah disebabkan oleh tekanan dan stres yang menyebabkan kesakitan. Otot menjadi tegang, menguncup dan salur darah mengecut. Sel-sel akan kekurangan oksigen dan mungkin menyebabkan tisu kawasan itu mati dan sakit. Semua disebabkan oleh stres dan penguncupan (contraction). Kejadian stres dan ketegangan ini mungkin disebabkan olehkekurangan satu mineral utama yang tidak dapat badan kita hasilkan iaiatu: Magnesium. Selain sumber gizi yang kekurangan magnesium, kerosakan sistem pencernaan terutamanya kekurangan asid perut menyebabkan penyerapan magnesium berkurangan. Magnesium mempunyai lebih daripada 300 fungsi biokimia di dalam badan termasuk keseimbangan DNA dan RNA yang membentuk genetik yang sihat. Kekurangan magnesium dikaitkan dengan banyak penyakit kronik.

Apakah fungsi magnesium?
Magnesium diperlukan untuk banyak proses dalam badan.

Magnesium adalah penting:

  • untuk otot dan saraf berfungsi dengan baik
  • untuk mengekalkan gula darah dan tekanan darah pada tahap yang betul
  • untuk membuat protein, tulang dan DNA (bahan genetik)
Apakah komplikasi kekurangan magnesium?
Tahap magnesium yang rendah dari masa ke masa boleh membawa kepada masalah dengan aliran nutrien lain ke dalam dan keluar dari sel-sel badan, termasuk kalsium dan kalium.

Jika anda tidak mempunyai magnesium yang mencukupi dalam badan anda, anda mungkin mengalami gejala seperti:

  • sakit kepala
  • hilang selera makan
  • pening dan muntah
  • keletihan dan kelemahan
Kekurangan magnesium yang teruk boleh menyebabkan:

  • kebas atau kesemutan
  • kekejangan otot
  • sawan
  • irama jantung yang tidak normal
Orang yang kekurangan magnesium lebih berisiko untuk mendapat:

  • tekanan darah tinggi
  • penyakit jantung
  • strok
  • diabetes jenis 2
  • osteoporosis
  • migrain
Bagaimanakah saya mendapat magnesium yang mencukupi?
Magnesium diperoleh daripada makanan atau daripada suplemen. Makanan tinggi magnesium termasuk:

  • sayuran berdaun hijau
  • kekacang
  • kacang dan biji
  • bijirin penuh
A Better You Today. Theme by STS.